RBS zet zich schrap voor miljardenboete rommelhypotheken

Na de boetes voor Deutsche Bank en Credit Suisse – samen zo’n 12 miljard euro – in december 2016, verwacht nu ook de Royal Bank of Scotland (RBS) een boete van enkele miljarden euro’s van het Amerikaanse ministerie van Justitie voor de handel in rommelhypotheken tot 2008. Topman Ross McEwan wees bij herhaling op de impact van zo’n boete op de bank, die afstevent op haar negende jaar met een negatief resultaat. Ruim 70% van de aandelen RBS zijn in handen van de staat en zijn iets minder waard dan de helft van de gemiddelde verkrijgingsprijs. Op de circa 5% van de aandelen die de overheid weer afstootte werd ruim 1 miljard euro verlies geleden.

rommelhypotheken RBS

De betrokken banken proberen tot een schikking te komen over de verkoop van residential mortgage backed securities (RMBS), die de kredietcrisis inluidden toen een groeiend aantal Amerikanen niet meer in staat bleek de hypotheeklasten te kunnen dragen. Uitzondering lijkt Barclays, dat op een rechtszaak lijkt aan te sturen.
UK Financial Investments, het agentschap van de overheid dat het staatsbelang in RBS beheert, zei een boete te verwachten van tussen de 4 en 10 miljard euro.   

In 2008 en 2009 mochten belastingbetalers bijspringen voor ruim 50 miljard euro om de bank te redden. Sinds die tijd verscheen er geen jaarverslag meer. De verliezen liepen inmiddels op tot meer dan 60 miljard euro. Voor diverse lopende en verwachte rechtszaken zette de bank al miljarden opzij. Van de 20 claims in de VS inzake de rommelhypotheken, zijn die van het ministerie van Justitie en de Federal Housing Finance Agency verreweg de grootste. 
In september 2016 tikte RBS nog 1 miljard euro af in een zaak die was aangespannen door de National Credit Union Administration Board namens twee kredietunie’s die de crisis niet overleefden.

bron: the Guardian (Jill Treanor), The Telegraph (Ben Martin)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *