PWC koopt rechtszaak MF Global af voor 65 miljoen dollar

Medio april 2015 kwam PWC tot een schikking in een groepsgeding inzake de boekencontrole van het in 2011 failliet gegane MF Global. Namens een groep investeerders traden het pensioenfonds van de staat Virginia en de Canadese provincie Alberta op als hoofdeisers. Zij beschuldigden PWC ervan de boeken en interne controlemaatregelen onvoldoende tegen het licht te hebben gehouden en op de hoogte te zijn geweest van de problemen, die leidden tot de ondergang van het bedrijf. Met name het gebruik van geld van klanten voor investeringen voor eigen risico in Europees schuldpapier.

PWC koopt rechtszaak MF Global af

PWC New York

PWC ontkende in strijd met de regels te hebben gehandeld en blijft bij haar oordeel over de jaarcijfers van MF Global uit die tijd. Voor haar controle- en overige werkzaamheden in 2010 en 2011 voor MF Global streek PWC ruim 23 miljoen dollar op. 

Voor de verantwoordelijke partner – Linda McGowan – en haar team is het het zoveelste bedrijf waar de accountant gebrekkige interne controlemaatregelen en boekhoudfraude over het hoofd zag, gevolgd door een daverende implosie. McGowan, zo lezen we in een artikel van Francine McKenna in Forbes, begon in het controleteam voor Drexel Burnham Lambert, dat door handel met voorkennis door Dennis Levine en Michael Milken in 1990 het loodje legde. 

Van 1990 tot 1993 was ze één van de partners op Barings, een Engelse bank die omviel nadat de roekeloze handelaar Nick Leeson voor meer dan 1 miljard dollar had verloren op beleggingen. In 1995 kocht ING de gefailleerde bank voor 1 pond. PWC kocht vervolging af voor een onbekend bedrag.
Later zou ze ook een rol spelen – zo blijkt uit gerechtelijke stukken – in de controle op het Optimal Strategies U.S. Equity Fund (Optimal SUS) door PWC Ireland. Dit fonds werd beheerd door Optimal Investement Services uit de stal van BMIS, het bedrijf van Bernie Madoff. PWC was de accountant voor diverse van de betrokken toevoerfondsen, zoals Kingate Global Funds en Fairfield Greenwich Group.

Het dossier MF Global is voor PWC voorlopig nog niet gesloten. Zo lopen er nog diverse zaken tegen voormalig topman Corzine en andere directeuren en een veel grotere zaak tegen PWC, aangespannen door de curator.

bron: Reuters (Jonathan Stempel), the Wall Street Journal (Michael Rapoport), Forbes (Francine McKenna)

Reacties zijn gesloten.