Public Eye Award-nominatie voor Alstom

Alstom Public Eye Award nominatieHet Franse energie- en transportconglomeraat Alstom valt dit jaar de twijfelachtige eer ten deel van een nominatie voor de Public Eye Awards. Ze bevindt zich daarbij in gezelschap van bedrijven als Coal India, G4S, Goldman Sachs en Shell. De Public Eye Awards vormen een kritisch tegengeluid voor het World Economic Forum dat jaarlijks aan het einde van de maand januari in Davos wordt gehouden. De Awards worden sinds 2000 georganiseerd door de Declaratie van Bern en Greenpeace.

Alstom – ruim 90.000 werknemers en zo’n 20 miljard jaaromzet – is betrokken in diverse corruptieschandalen over de hele wereld. Het betreft dan vooral omkoping van lokale politici om contracten in de wacht te slepen. Daarvoor is het al diverse malen beboet en ook zijn sommige dochterbedrijven uitgesloten van deelname in projecten van de Wereldbank. Zoals de organisatoren van dit prijzenfestival het omschrijven, lijkt corruptie wel een bewuste en belangrijke pijler in de bedrijfsstrategie van Alstom.

In 2008 zou Alstom 6,8 miljoen dollar hebben betaald om een contract binnen te halen voor uitbreiding van het metronetwerk in Sāo Paolo. Een aanklager in die stad heeft in 2011 opdracht gekregen onderzoek te doen naar vermeende corruptie bij onderhoudsopdrachten voor de metro van Sāo Paolo en Brasilia door Siemens en Alstom.

In 2008 verwierf Alstom de opdracht voor uitbreiding van een bruinkoolcentrale in het Sloveense Šoštanj, een project gefinancierd door de Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese bank voor herstel en ontwikkeling (EBRD). In 2009 begon de Sloveense commisie ter voorkoming van corruptie een onderzoek naar de aanbesteding en het project zelf. In een interimrapport begin 2012 constateerde de commissie dat er bij de aanbesteding sprake kan zijn geweest van corruptie.
Ook in corruptie-onderzoeken in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en de Verenigde Staten is Alstom een ‘verdachte’ partij.

In 2011 werd Alstom in Zwitserland veroordeeld tot een boete van ruim 3 miljoen euro en het terugbetalen van 42 miljoen euro voor het omkopen van functionarissen in Litouwen, Maleisië en Tunesië. Consultants die Alstom in deze landen had ingezet bleken een flink deel van hun vergoeding te hebben gebruikt om lokale besluitvormers gunstig te stemmen.

In juli 2012 maakte de Indonesische anti-corruptie commissie KPK bekend een politicus ervan te verdenken 300.000 dollar te hebben aangenomen van Alstom om een goed woordje voor ze te doen om onderdelen te kunnen leveren voor een kolencentrale op Sumatra.

Reacties zijn gesloten.