Protesten in Kuala Lumpur tegen Razak houden aan

Voorafgaand aan de nationale feestdag in Maleisië eind augustus, protesteerden opnieuw duizenden mensen in de hoofdstad tegen de van corruptie verdachte premier Najib Razak. Protestbeweging Bersih (Maleis voor schoon), een coalitie van ngo’s, nam geen genoegen met zijn toelichting op de herkomst van honderden miljoenen euro’s op zijn persoonlijke bankrekening. Politieke giften uit het Midden-Oosten, zo verklaarde Razak, en ontsloeg vier ministers, zijn plaatsvervanger Muhyiddin Yassin en de hoofdaanklager Abdul Gani Patail, één van de vier functionarissen die leiding gaf aan het onderzoek. 

Protesten in Kuala Lumpur

Protesten in Kuala Lumpur

De Bersih-4-demonstratie werd vooraf verboden, evenals het dragen van gele kleding met de opdruk Bersih 4. Ook pamfletten met die tekst werden verboden en websites die er aandacht an zouden besteden, konden rekenen op sluiting. Overal waren gele Bersih-sjaaltjes te koop, liepen mensen met gele Guy Fawkes maskers of hadden een met helium gevulde Minion ballon bij zich.

Begin augustus 2015 verklaarde de Maleisische Anti-Corruptie Commissie (MACC) dat de ruim 600 miljoen euro waarover de premier beschikte, afkomstig was van donoren en niet uit het staatsinvesteringsfonds 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), in 2009 opgericht door Razak en inmiddels bijna bezwijkend onder miljardenschulden.
En dat terwijl de Wall Street Journal en Sarawak Report toch duidelijk concrete bewijzen zeiden te hebben over de geldstromen naar Razak. Zo zouden al in 2013 honderden miljoenen via het Singaporese kantoor van de Zwitserse Falcon Private Bank zijn overgemaakt naar Razak. Die Zwitserse bank is eigendom van Aabar Investments, een dochter van het staatsinvesteringsfonds International Petroleum Investment Company van Abu Dhabi, dat ook veel zaken doet met 1MDB.

Najib Razak ontbeert de steun van zijn bondgenoot en voormalige mentor Mahathir Mohammed, die van 1981 tot 2003 eerste minister was van de federale regering van Maleisië voor de regeringspartij UNMO (United Malays National Organisation).

bron: NOS, the Guardian (Oliver Holmes, Kate Lamb), Sarawak Report, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.