Proces tegen Jon Corzine (MF Global) van start

Jon Corzine MF Global

Jon Corzine

De Commodity Futures Trading Commission maakte eind juni 2013 een civiele rechtszaak aanhangig tegen de voormalig CEO van het in 2011 gefailleerde MF Global. De CFTC eist zijn schorsing uit de termijnhandel en een – ongetwijfeld forse – boete. Jon Corzone wordt verantwoordelijk gehouden voor de ondergang van MF Global; het faillissement was met een verlies van 41 miljard dollar het op 7 na grootste in de Amerikaanse geschiedenis. Ook tegen de voormalig assistent kasbeheerder, Edith O’Brien, werd een aanklacht ingediend. MF Global maakte bekend bereid te zijn om 100 miljoen dollar te betalen als onderdeel van een schikking.

Voordat Corzine (1947) de politiek in ging in 2000, was hij mede-voorzitter van Goldman Sachs. Hij was voor de Democraten senator namens de staat New Jersey en werd daarna gouverneur van die staat. Toen hij in 2009 niet werd herkozen, opteerde hij voor de functie van CEO bij MF Global. Hij wilde er een grote speler op Wall Street van maken, onder andere door voor eigen rekening te handelen. Dat gebeurde ook in staatspapier van Europese staten. Onder de leiding van Corzine had het bedrijf zo’n 6,3 miljard dollar aan schuldpapier van Italië, Spanje en andere Europese probleemlanden. Dat werd bijna waardeloos toen de vrees groeide voor het failliet van enkele Zuid-Europese landen.

Toen MF Global omviel, bleek er 1,2 miljard dollar van duizenden cliënten verdwenen. Hun inleg moest wettelijk strikt gescheiden blijven van het geld waarmee het bedrijf voor eigen rekening en risico ‘belegde’. Maar het werd in de laatste dagen gebruikt in een wanhoopspoging om kapseizen te voorkomen. Van Amerikaanse cliënten is 90% van hun geld weer boven water, voor buitenlandse cliënten bedraagt dat percentage 18.

bron: The Motley Fool, Bloomberg (Tiffany Kary, Silla Brush), CNNMoney

Reacties zijn gesloten.