Private bank Coutts beboet voor witwassen

Begin februari 2017 werd private bank Coutts in Zwitserland beboet voor witwassen, na hiervoor in december in Singapore ook al een corrigerende tik te hebben gehad. Het zou gaan om geldstromen van het Maleisische staatsfond 1MDB, waarnaar autoriteiten in diverse landen onderzoek doen. Aan de monetaire autoriteit van Singapore (MAS) moest Coutts eind 2016 een boete van 2,4 miljoen Zwitserse frank betalen. De Zwitserse financiële autoriteit FINMA vorderde een bedrag van 6,5 miljoen frank aan onrechtmatig verkregen winst. De bank had onvoldoende onderzoek gedaan naar de betrokken partijen (‘know your customer‘) en de achtergrond van de betalingen.

private bank Coutts

Die overtredingen werden begaan door onder andere Yak Yew Che en Yvonne Seah, destijds werkzaam voor – toen nog – RBS Coutts. In 2009 stapten zij met zo’n 70 collega’s onder aanvoering van Hanspeter Brunner over naar de Zwitserse BSI Bank, die ten tijde van de crisis met een vestiging in Singapore vol inzette op de Aziatische markt. In mei 2016 moest BSI Bank op last van MAS haar deuren sluiten. Brunner was kort daarvoor teruggetreden. Private bank Coutts – opgericht in 1692 – werd door RBS in maart 2015 verkocht aan de Zwitserse Union Bancaire Privée. 

In december werd naast Coutts ook Standard Chartered Bank door MAS beboet voor dezelfde overtredingen, eveneens verband houdend met 1MDB. Daarbij kondigde de monetaire autoriteit van Singapore ook aan om een beroepsverbod voor te bereiden tegen Tim Leissner, de voormalige regiovoorzitter van Goldman Sachs.

bron: Swissinfo, Bloomberg (Andrea Tan, Chanyaporn Chanjaroen), Monetary Authority of Singapore 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *