President South African Football Association geschorst

foto van Kirsten Nematandani, President South African Football

Kirsten Nematandani

De president van de South African Football Association (SAFA) Kirsten Nematandani, de nieuwe CEO Dennis Mumble en drie andere hoge functionarissen van de bond zijn medio december 2012 geschorst, nadat de FIFA overtuigend bewijs zei te hebben gevonden dat vriendschappelijke wedstrijden in de aanloop naar de WK 2010 werden gekocht door Aziatische goksyndicaten.

De SAFA zou geïnfiltreerd zijn door de veroordeelde Singaporese ‘match-fixer’ Wilson Perumal Raj en zijn organisatie Football 4U. Hij regelde de scheidsrechters voor wedstrijden tegen Thailand, Bulgarije, Colombia en Guatemala en arrangeerde vooraf de uitslag. De winst op Guatemala met 5 – 0 en op Colombia met 2 – 1 in mei 2010 stonden al langer onder verdenking. De Nigeriaanse scheidsrechter gaf in de eerste wedstrijd 3 penalty’s. In de tweede wedstrijd – gefloten door een Keniaanse scheidsrechter – vielen alle drie de doelpunten uit strafschoppen.

De SAFA gaat nu zelf verder onderzoeken wat de rol van de geschorste bestuurders en managers is geweest. Vice-president Chief Mwelo Nonkonyana heeft een oud-rechter gevraagd het onderzoek te leiden en hoopte dat snel duidelijk zou worden of er sprake is van betrokkenheid of schuld binnen de bond.

bron: allAfrica, BBC Sport

Reacties zijn gesloten.