President Catalaanse regio had tóch fortuin in buitenland

Hoewel Jordi Pujol het afgelopen jaar diverse malen ten stelligste had ontkend ook maar een stuiver buiten de landsgrenzen te hebben, bekende de Catalaans-nationalistische leider eind juli 2014 tot verrassing van vriend en vijand dat hij gedurende meer dan 30 jaar vele miljoenen euro’s zwart geld in het buitenland had geparkeerd. Zelf heeft hij het bedrag niet geduid, maar de Spaanse krant El Mundo wist recent te melden dat de familie Pujol in korte tijd 3,4 miljoen euro op een bankrekening in Andorra had gestort. Twee jaar eerder was in dezelfde krant te lezen dat de familie voor 137 miljoen euro aan zwart geld op Zwitserse bankrekeningen zou hebben staan.

Jordi Pujol, voormalig president Catalaanse regio en voorzitter CiU

Jordi Pujol

Als één van de grondleggers van de Catalaanse onafhankelijkheids­beweging was Jordi Pujol (1930) voorzitter van de in 1974 opgerichte Convergència Democràtica de Catalunya, die vanaf 2001met de Unió Democràtica de Catalunya een federatie vormde, de Convergencia i Unio (CiU). Hij was in 1980 de eerste democratisch verkozen president van Catalonië na de dictatuur van Franco en de restauratie van de Spaanse democratie in 1978. Hij bleef dat tot 2003 en wordt nog altijd beschouwd als een van de grootste politici van Spanje, die het land democratisch en economisch mede op de rails heeft gezet.

Pujol deed afstand van zijn eretitels en verloor zijn kantoor in Barcelona en pensioen op kosten van de CiU. De huidige regeringsleider Artur Mas was ontdaan door de bekentenis en de ontnemingen vielen hem persoonlijk en politiek zwaar. Persoonlijk omdat hij Jordi Pujol als zijn ‘politieke’ vader beschouwt en omdat hij het als een persoonlijke affaire wilde bestempelen: het geld zou afkomstig zijn uit de erfenis van zijn vader en Pujol wilde dat veilig stellen uit angst voor de onzekere toekomst in Spanje.

Politiek, omdat Artur Mas op deze wijze probeerde de schade te beperken in de aanloop tot een voorgenomen referendum begin november over de Catalaanse onafhankelijkheid. En omdat Spanje de afgelopen tijd geteisterd is door een aanzienlijk aantal (politieke) corruptieschandalen, zoals dat van voormalig voorzitter van werkgeversorganisatie CEOE Gerardo Díaz Ferrán, dat van Luis Bárcenas, de vroegere penningmeester van de rechtse Spaanse regeringspartij Partido Popular (PP), dat van prinses Christina en haar echtgenoot Iñaki Urdangarin en dat van vier voormalige bankiers van de Caixa Penedès, ooit de derde spaarbank van Catalonië. Onlangs moest een zoon van Jordi Pujol, Oriol Pujol, het veld ruimen bij de CiU wegens betrokkenheid bij een steekpenningen-affaire.

bron: Volkskrant (Steven Adolf), The Independent (Elizabeth O’Leary), HLN.be (Tommy Thijs), Wikipedia

Reacties zijn gesloten.