President Brazilië pakt volgend omkoopschandaal aan

De stofwolk van de veroordeling van José Dirceu in het mensalão-schandaal is nog niet neergedaald of eind november 2012 gelastte de Braziliaanse president Dilma Rousseff in een volgend omkoopschandaal het ontslag van diverse hoge overheidsfunctionarissen, waaronder de plaatsvervangend procureur-generaal. De in het politie-onderzoek betrokken instanties werd ook opgedragen een intern onderzoek te starten naar de malversaties.

foto van Rosemary de Noronha

Rosemary de Noronha

Onder de verdachten bevinden zich ook Rosemary de Noronha, de persoonlijke secretaris van de voorganger van Rousseff en 2 broers die door Noronha naar voren waren geschoven voor overheidsposten: Paulo Rodrgues Vieira, directeur van het Nationaal Water Agentschap en zijn broer Rubens Carlos, directeur Infrastructuur van het Luchtvaart Agentschap van Brazilië. Vieira en Vieira worden beschuldigd van betrokkenheid bij (poging tot) omkoping van ambtenaren door zakenmensen. Deze zakenmensen, die wel wilden betalen voor versnelling van procedures of valse vergunningen, werden door een derde broer, Marcelo Rodrigues, met de ambtenaren in contact gebracht. In 2010 luidde één van deze ambtenaren de klok en begon de politie een nader onderzoek.

Rousseff zelf heeft van het vorige schandaal inzake het kopen van stemmen niet veel schade opgelopen en door haar gedreven aanpak van de corruptie lijkt haar populariteit zelfs toegenomen. Het is maar de vraag of dat ook geldt voor haar Arbeiderspartij en haar voorganger Lula, nog steeds de meest invloedrijke politicus van het land.

lees het hele artikel bij Reuters (Anthony Boadle)

Reacties zijn gesloten.