Premier Pakistan overleeft Panama Papers zaak

Premier Pakistan

Nawaz Sharif

Een jaar na het verschijnen van de Panama Papers verklaarde het Hogerechtshof in Pakistan premier Sharif vooralsnog niet schuldig aan corruptie. Drie van de vijf rechters vonden niet dat hij informatie had achtergehouden over buitengaats vermogen of het parlement onjuiste informatie had verstrekt. Het hof oordeelde dat er onvoldoende bewijs was om hem af te zetten, maar kondigde wel een nader onderzoek aan naar onder meer de herkomst van het vermogen van drie van zijn vier kinderen. Via acht vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden kwamen zij in het bezit van vastgoed in de Londense wijk Mayfair.

Deze rechtszaak werd aangezwengeld door de oppositie, die had gedreigd de hoofdstad Islamabad opnieuw met stakingen “plat te leggen” als er geen zaak zou komen na de onthullingen uit de kluizen van Mossack Fonseca. In november 2016 begonnen de vijf rechters aan de zaak. Imran Kahn, voorzitter van oppositiepartij Pakistan Movement of Justice, riep Sharif op om af te treden, al was het maar voor de duur van het onderzoek.

Nawaz Sharif (1950) heeft steeds volgehouden dat zijn rijkdom dateert van voor zijn politieke loopbaan. Zijn familie behoort tot één van de rijkste in Zuid-Azië en werd vanaf de jaren ’80 rijk door suiker en ijzer. De vier appartementen in Londen werden in 1993 en 1996 verworven en dienden in 2008 als onderpand voor leningen van zoons Hasan en Hussain en dochter Maryam bij Deutsche Bank. Het geld zou afkomstig zijn van de verkoop van staalfabrieken in de Golfstaten, maar de zuiverheid van deze transacties werd en wordt betwist. Een brief van een prins uit Qatar met een toelichting op de transacties en geldstromen werd door het hof niet geaccepteerd. Het ingestelde onderzoeksteam zou binnen 60 dagen met nieuwe antwoorden moeten komen.

bron: Reuters (Syed Raza Hassan, Saad Sayeed), the Guardian (Sune Engel Rasmussen), The Diplomat (Waris Husain), Hindustan Times, Indian Express, The Wire (Sajjad Hussain)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *