Premier Pakistan gearresteerd voor corruptie

Medio januari 2013 werd de Pakistaanse premier Raja Pervaiz Ashraf met 15 anderen gearresteerd op last van het hooggerechtshof in verband met een schandaal rond contracten voor energiecentrales. Er zou sprake zijn geweest van omkoping. Deze arrestatie in dit langlopende schandaal vindt plaats nu er juist veel protest is tegen corruptie en stemfraude door Pakistaanse politici. Aanvoerder van deze protesten is de islamitische schriftgeleerde Tahir-ul-Qadri, die president Asif Ali Zardari opriep om het parlement direct te ontbinden.

Rental Power Plant Pakistan

Rental Power Plant, Pakistan

Het schandaal houdt verband met zogenaamde ‘rental power plants‘, energiecentrales die snel een vergunning kregen voor 5 à 7 jaar om de ergste elektriciteitstekorten in Pakistan weg te werken. Dit terwijl de problemen veeleer te wijten waren aan de slechte distributie van elektriciteit en het dito betalingsgedrag van de klanten. Sinds 2007 zijn er diverse contracten uitgegeven aan met name buitenlandse bedrijven voor dit soort centrales, die grotere voorschotten kregen dan gebruikelijk was voor dit soort projecten. Als toenmalig minister van Water & Energie, was Raja Pervaiz Ashraf – door veel Pakistani ‘Raja Rental’ genoemd – betrokken bij dit noodprogramma en zou hij van deelnemende bedrijven een percentage van de overheidsgelden hebben opgestreken. De meeste van de 9 betrokken bedrijven leverden nooit hun energiecentrale op. Enkelen deden dat wel, maar met een buitensporige vertraging.

In maart 2012 bepaalde het hooggerechtshof in Islamabad dat de contracten zo ondoorzichtig waren, dat ze moesten worden herroepen. Het National Accountability Bureau kreeg de opdracht om aanklachten voor te bereiden tegen de betrokken bestuurders.

De arrestatie van Raja Pervaiz Ashraf – die sinds juni 2012 premier is – verhoogt de politieke onstabiliteit in Pakistan. Ook de vorige premier moest het veld ruimen na in aanvaring te zijn gekomen met het hooggerechtshof. Ook toen ging het over een oude corruptiezaak, die Yousuf Raza Gilani – Ashraf’s voorganger – niet wilde heropenen.

bron: The Guardian (Jon Boone), Dawn.com, Radio Australia (Wayne Shields), The Globe and Mail (Munir Ahmed, Asif Shah)

Reacties zijn gesloten.