Portfoliomanager Millennium Global achter tralies

Eind juni 2014 werd Michael Balboa door rechter Paul Crotty in New York veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en het terugbetalen van 390 miljoen dollar aan verliezen bij investeerders. De voormalig portfoliomanager van Millennium Global werd in december 2013 door een jury schuldig bevonden aan beleggingsfraude. Hij zou de waarde van zijn hedgefonds te rooskleurig hebben voorgesteld door het schromelijk overwaarderen van Nigeriaans schuldpapier. Ook de 2,2 miljoen dollar, die hij daar zelf mee verdiende, werd verbeurd verklaart.

Millennium Global logoDe fraude had betrekking op het Millennium Global Emerging Credit Fund, dat belegde in bedrijfs- en staatsobligaties in opkomende markten. Balboa (1969) gaf in 2007 en 2008 leiding aan dit fonds. Vanaf begin 2008 begon hij met het manipuleren van de waarde van incourante Nigeriaanse obligaties, om zo de prestaties van het fonds op te krikken én zijn eigen bonus.

Bij de malversaties zou Balboa twee andere handelaren hebben betrokken om te hoge prijzen voor de obligaties door te geven aan een onafhankelijk rating bureau, waarvan Millennium Global gebruik maakte. Waar deze in werkelijkheid voor zo’n 240 dollar van de hand gingen, gaven zij prijzen door van 525 tot 3.500 dollar. De waarde van het Emerging Credit Fund – ruim 800 miljoen dollar – was daarmee 80 miljoen hoger dan in werkelijkheid. Balboa verdiende dat jaar 8,14 miljoen dollar, waarvan 2.2 miljoen het directe resultaat zou zijn geweest van zijn boekhoudkundige creativiteit.

Met het uitbreken van de financiële crisis liep het Emerging Credit Fund leeg en moest het eind 2008 haar deuren sluiten. De fraude kwam aan het licht en het malafide gedrag van de in Londen werkzame Balboa werd door het bestuur van Millennium Global gemeld aan de Amerikaanse en Britse autoriteiten. In 2011 werd hij aangeklaagd, waarna een eerste jury medio 2013 niet tot een unaniem oordeel kwam.

bron: Reuters (Nate Raymond), Bloomberg (Patricia Hurtado)

Reacties zijn gesloten.