Poetin ontslaat verantwoordelijke skischans Sotsji

Ahmed Bilalev

Ahmed Bilalev

Begin februari 2013 werd de vice-voorzitter van het Russisch Olympisch Comité ontslagen na een bezoek van president Poetin aan de in aanbouw zijnde skischans. Ahmed Bilalov (1970), die “ook iets van een bouwbedrijf heeft”, had de verantwoordelijkheid voor het eind 2011 opleveren van het complex, waar over een jaar de olympische wintersporters om het goud strijden. Naast de aanzienlijke vertraging zijn ook de kosten inmiddels opgelopen tot 200 miljoen euro, 8 maal hoger dan voorzien.

“Het kan toch niet zijn dat een vice-voorzitter de werken vertraagt?”, zei Poetin. “Mensen die hun verplichtingen niet nakomen op dit niveau, mogen het Olympisch Comité van ons land niet besturen”, vond vice-premier Dmitri Kozak. Bilalov werd ook ontheven uit zijn functie als verantwoordelijke voor de ontwikkeling van het toerisme in de Kaukasus.

 

Het prijskaartje van Sotsji is gestegen naar 38 miljard euro en daarmee worden het de duurste Spelen aller tijden, nog duurder dan de veel grotere Zomerspelen van Peking en Londen.
Op Sporza.be legt Olaf Koens uit waarom: “De infrastructuur is nagelnieuw. Alles moet vanaf de grond worden opgebouwd. En Rusland is nog altijd een van de meest corrupte landen ter wereld. Er verdwijnt veel geld in de zakken van de aannemers. Van de kust naar het skioord in de bergen zijn een nieuwe snelweg en spoorlijn van 45 kilometer aangelegd.” Daar alleen hing al een prijskaartje van 5,7 miljard euro aan.

Voormalig vice-premier onder president Boris Jeltsin, Boris Nemtsov (1959),  thans leidend persoon binnen de liberale oppositie, kondigde aan een onderzoek naar de kostenoverschrijdingen voor te bereiden. De Winterspelen aan de Kaspische Zee zouden volgens hem een “grootschalige oplichterij” zijn, die een “astronomisch bedrag” zouden gaan kosten en uiteindelijk zouden leiden tot vervolgingen wegens corruptie en fraude.
“Met hetzelfde budget hadden we een ijsbaan, een voetbalstadion en een zwembad kunnen realiseren in alle 1.100 steden in Rusland en iedereen onder de 30 ook nog een paar schaatsen kunnen geven.”

bron: de Volkskrant, NOS, Sporza, The Telegraph

Reacties zijn gesloten.