Phil Falcone komt boete en schorsing overeen met SEC

Phil Falcone

Phil Falcone

Medio augustus 2013 stemde beursspeculant Phil Falcone in met een boete van 18 miljoen dollar en een schorsing van 5 jaar. Eerder deze zomer ketste een deal nog af, nadat de miljardair en zijn hedgefonds Harbinger Capital vorig jaar werden aangeklaagd voor malversaties. Tegen een journalist van New York Magazine deed hij daar destijds nogal luchtigjes over: “Piece of cake. It’s not like I’m having a heart transplant.”

In 2010 kreeg de SEC veel klachten van investeerders die problemen hadden om hun geld uit het fonds te halen, terwijl bleek dat Falcone (1962) zelf wel een aanzienlijk bedrag had opgenomen. Hij zou op een incorrecte manier 113 miljoen dollar aan zijn beleggingsfondsen hebben onttrokken in 2009 om een belastingschuld te voldoen, sommige investeerders hebben bevoordeeld ten koste van anderen en de markt voor obligaties van een Canadees bedrijf hebben gemanipuleerd. Zowel Falcone als zijn bedrijf bekenden schuld aan het benadelen van investeerders en het ontregelen van de normale werking van de kapitaalmarkt.

Ingewijden vragen zich af of hij na 5 jaar nog in staat zal zijn terug te keren. Los van zijn leeftijd heeft hij wellicht te veel en te grote fouten gemaakt. Sommige investeerders zijn door hem steenrijk geworden toen hij inzette op een daling van gesecuritiseerde hypotheken, juist op het moment dat deze markt instortte. Maar anderen verloren bijna al hun geld met een riskante investering in breedbandinternet via de satelliet.

LightSquaredOm de gezamenlijke telecomindustrie te verslaan werd 5 miljard dollar gestoken in LightSquared, dat frequenties opkocht en een eigen satelliet lanceerde. Dat die frequenties deels overlapten met het spectrum dat voor GPS werd gebruikt en dat LightSquared niet beschikte over een grote organisatie en jaarlijkse miljardenbudgetten, maakten van de operatie een flop.

Falcone leefde op grote voet. Naast 2 huizen in Manhattan, bezat hij een groot huis op St. Bart en een privé jet, financierde het ijshockeyteam Minnesota Wild en de filmproductie maatschappij Everest Entertainment van zijn vrouw Lisa Marie. Met een vermogen van 1,2 miljard was hij in maart 2013 volgens Forbes de op 376 na rijkste man van de VS.

bron: Business Insider (Julia La Roche), 24/7Wallst (Douglas A. McIntyre), New York Magazine (Kevin Roose)

Reacties zijn gesloten.