Penningmeester onderwijsvereniging fraudeerde voor miljoenen

Iris onderwijskoepelOud-penningmeester Gerrit van L. van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs IRIS uit Kampen werd medio februari 2014 veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk. De rechtbank in Zwolle achtte bewezen dat hij tussen 2007 en 2012 ruim 3,5 miljoen euro had verduisterd. Tegen de boekhouder was 3 jaar cel geëist. In totaal boekte hij 56 keer een bedrag over naar de rekening van zijn eigen bedrijf. Hij leende geld uit aan zakelijke klanten van zijn administratiekantoor die in de financiële problemen waren gekomen.

De voormalige penningmeester bekende in oktober 2013 de instelling te hebben opgelicht; hij had inmiddels zo’n 600.000 euro terugbetaald. Tijdens die zitting bleek ook dat Van L. nog in een proeftijd liep. Hij was eerder voor fraude veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden voor het plegen van valsheid in geschrifte.

Het vermoeden van fraude ontstond toen de penningmeester begin 2012 taken moest overdragen aan twee nieuwe leden van het college van bestuur. In juli van dat jaar deed IRIS aangifte, stelde Van L. op non-actief en gaf Deloitte opdracht een onderzoek te doen naar mogelijke onregelmatigheden.
De stichting, die het geld beheert van 14 scholen, hield geen of te weinig financieel toezicht, waardoor Van L. jarenlang zijn gang kon gaan en simpelweg financiële overzichten vervalste.

Registeraccountant Maarten den Ouden noemde eind 2012 de miljoenenfraude in Kampen een ‘topper in verenigingsland’. Groter dan die bij een golfvereniging bij Wassenaar, waar 2,3 miljoen euro werd verduisterd. Kort daarvoor publiceerde hij op Verenigingen.nl een overzicht van recente fraudegevallen en lichtte de gang van zaken in onderwijsland toe. Voor onderwijsinstellingen is een goedkeurende accountantsverklaring verplicht. Die wordt samen met de jaarrekening ingeleverd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het Ministerie van Onderwijs. IRIS had de jaarrekeningen van 2006 tot en met 2010 laten controleren door accountantskantoor Flynth en bij DUO ingediend; nooit werd een onregelmatigheid ontdekt.

bron: Accountancynieuws, De Stentor

Reacties zijn gesloten.