Paul Daugerdas schuldig bevonden aan miljardenfraude

Paul Daugerdas

Paul Daugerdas

Paul Daugerdas, voormalig partner van het niet meer bestaande advocaten- en belastingkantoor Jenkens & Gilchrist, werd eind oktober 2013 schuldig bevonden aan het opzetten van belastingconstructies, waarmee vermogende cliënten voor 7 miljard dollar aan ‘verliezen’ opvoerden en zo belasting ontdoken. Dergelijke tax shelters werden tussen 1994 en 2004 bedacht en toegepast en leverden Daugerdas naar schatting 95 miljoen dollar aan winst op. Jenkens & Gilchrist, waarvan hij het kantoor in Chicago leidde, sloot In 2007 haar deuren na een boete van 76 miljoen dollar betaald te hebben aan de IRS.

Daugerdas (1950) en mede-verdachte Denis Field (1958), van BDO Siedman, werden in 2009 aangeklaagd en verschenen in 2011 voor het eerst voor een jury. In juni 2012 schikte BDO voor 50 miljoen dollar met de overheid voor het optuigen van belastingconstructies voor een bedrag van 6,5 miljard dollar voor vermogende cliënten. Daugerdas, Field en Donna Guerin wonnen vorig jaar hun zaak waarin ze een nieuw proces eistten. Field werd eind oktober vrijgesproken.

Donna Guerin (1961) werd in maart van dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en het terugbetalen van 190 miljoen dollar. Rechter William Pauley oordeelde dat ze zowel als advocaat als registeraccountant haar eed om de wet te dienen had verbroken.
Guerin werkte met Daugerdas – eveneens advocaat en accountant – samen bij Altheimer & Gray, voordat ze in 1998 overstapten naar Jenkens & Gilchrist. Ze zetten tax shelters Jenkens_Gilchrist logoop voor hun cliënten en als accountant leverde ze daar dan een opinion letter bij, om hun legitimiteit kracht bij te zetten. Zelf verdiende ze in 2000 11,5 miljoen dollar, maar had ze voor de belasting geen inkomen en een negatief vermogen van 122.000 dollar.

Over de 95 miljoen dollar die Paul Daugerdas met zijn belastingvehikels verdiende, betaalde hij – practice what you preach – minder dan 8.000 dollar belasting. Begin 2014 hoort hij wat zijn straf zal zijn.

bron: Reuters (Nate Raymond), US DoJ, Federal Tax Crimes blog (Jack Townsend), Bloomberg (Patricia Hurtado)

Reacties zijn gesloten.