Paolo Macchiarini ziet experimentele operaties opnieuw onderzocht

Eind januari 2016 kondigde de bestuursvoorzitter van het Karolinska Instituut aan dat er een nieuw onderzoek zou komen naar Paolo Macchiarini, de chirurg die opzien baarde met zijn operaties waarbij de luchtpijp bij patiënten werd vervangen door een prothese, bekleed met lichaamseigen stamcellen. Bestuursvoorzitter Anders Hamsten zuiverde in augustus 2015 nog zijn naam; onderzoek had geen manipulatie van of onregelmatigheden in de onderzoeksresultaten aan het licht gebracht. Onder druk van nieuwe aantijgingen – met name een artikel in Vanity Fair en een Zweedse documentaire – zag hij zich nu evenwel genoodzaakt het onderzoek te heropenen.

Paolo Macchiarini

Paolo Macchiarini

Vanwege zijn rol bij de benoeming in 2010 van Macchiarini (1958) als gasthoogleraar aan het vermaarde Zweedse instituut dat de Nobelprijs voor Geneeskunde uitreikt, stapte Urban Lendahl uit het Nobelprijscomité. Nobelprijswinnaar Arvid Carlsson was van mening dat alle betrokkenen uit het Nobelprijscomité zijn voorbeeld zouden moeten volgen, evenals het voltallige bestuur van het Karolinska Instituut. 

Met de aanpak van Paolo Macchiarini zouden twee problemen in één keer worden aangepakt: het risico van afstoting en het gebrek aan donororganen. Hoewel de experimentele operaties niet zonder risico waren, zouden de resultaten te rooskleurig zijn voorgeschoteld. Zo stierf de tweede patiënt, de Amerikaan Christopher Lyles, nog geen 4 maanden nadat hij een kunstluchtpijp kreeg. Ook de tweejarige Hannah Warren overleed begin 2013 aan complicaties na de operatie.

Na een opleiding in Italië werkte hij in de VS (University of Alabama), Frankrijk (Universiteit van Parijs), Duitsland (Medisch Instituut Hannover) en Spanje, waar hij in 2008 in Barcelona bij de 30-jarige Claudia Lorena Castillo Sanchez een donorluchtpijp implanteerde, die bekleed was met stamcellen uit haar eigen beenmerg. Na dat nieuws lukte het Enrico Rossi, hoogste ambtenaar voor volksgezondheid in Toscane, om Macchiarini terug te halen naar Italië. Maar na een paar jaar vertrok hij toch weer, nu naar het Karolinska Instituut in Zweden en de medische staatsuniversiteit van Kuban in Rusland.

In juni 2014 zond NBC News de documentaire A Leap of Faith uit over de verrichtingen van Paolo Macchiarini, geproduceerd door Benita Alexander, die een relatie kreeg met de succesvolle, charmante en getrouwde chirurg. Op 11 juli 2015 zouden ze gaan trouwen in de zomerresidentie van de paus. Macchiarini bleek te behoren tot een select gezelschap van doktoren die de groten der aarde tot hun patiëntenkring mogen rekenen. Hij zou operaties hebben uitgevoerd bij Bill en Hillary Clinton, keizer Akihito, president Obama en paus Franciscus. Een aantal van hen stond ook op de gastenlijst voor de trouwerij, aangevuld met Vladimir Poetin, Nicolas Sarkozy, Kofi Annan, Russel Crowe, Elton John en diverse andere beroemdheden.

Benita Alexander en Paolo Macchiarini

Benita Alexander en Paolo Macchiarini

In mei 2015 ontving Benita Alexander een mailtje van een bekende met een link naar de aankondiging van het bezoek van de paus aan Zuid-Amerika over een maand of twee. Een paar weken later stuurde ze aan de gasten uit 17 landen een bericht om de bruiloft van het jaar af te blazen en kwam ze er met de hulp van een privé detective achter dat eigenlijk alles rond haar aanstaande bruidegom een wolk van leugens was. Ook nader onderzoek door Vanity Fair bracht aan het licht dat er van zijn fabuleuze CV niet veel klopte. Op de verloving met Benita Alexander gaf hij geen commentaar.

De misstanden die naar boven kwamen in het eerdere onderzoek door Bengt Gerdin van de universiteit van Uppsala liggen nu dus weer op tafel. In het Zweedse televisieprogramma Dokument Inifrån werd in januari 2016 aandacht besteed aan het werk van Paolo Macchiarini. Getoond werd dat hij doorgaat met dit soort operaties, terwijl de toestand van de patiënten na de operaties veel slechter is dan beschreven in zijn wetenschappelijke publicaties en de meesten tot nu toe kwamen te overlijden. Macchiarini zelf gaf toe dat verdere verbeteringen nodig zijn aan de kunstluchtpijp en dat er meer experimentele operaties moeten plaatsvinden. Misstanden in zijn onderzoek, werkwijze en publicaties ontkende hij.

bron: NRC (Sander Voormolen), Vanity Fair (Adam Ciralski), The Scientist (Tracy Vence), Retraction Watch (Alison McCook), Pressan, Aftonbladet

Reacties zijn gesloten.