Oudste Zwitserse bank sluit na boete in VS

De Zwitserse bank Wegelin sluit haar deuren na schuld te hebben bekend aan het 10 jaar lang helpen van meer dan 100 Amerikanen bij het ontduiken van belasting. Daarmee is de bank uit St. Gallen de eerste buitenlandse bank die zich hieraan schuldig verklaart. De bank – opgericht in 1741 – betaalt 44 miljoen euro aan boetes voor het buiten het zicht van de IRS houden van 1,2 miljard dollar.

Wegelin logoWegelin intensiveerde haar dienstverlening voor Amerikaanse cliënten, terwijl andere Zwitserse banken deze juist afbouwden nadat justitie enkele jaren geleden de oorlog verklaarde aan het Zwitserse bankgeheim. Zo konden cliënten gebruik maken van coderekeningen of van offshore vennootschappen in bijvoorbeeld Liechtenstein, Panama of Hong Kong.

Ongeveer een jaar geleden hield Wegelin feitelijk al op te bestaan als bank. In verband met de aanklacht werd de bank – op het beheer van de Amerikaanse cliënten na – in januari 2012 verkocht aan de Raiffeisen Bank, om zo te voorkomen dat de hele bank het loodje zou leggen in het gerechtelijk proces. Wegelin bleef in eerste instantie weg bij de rechtszaak, zich er op beroepend dat het een puur Zwitserse bank was en zich dus niet in de Verenigde Staten hoefde te verantwoorden.

Onduidelijk is nog of ook de Wegelin-bankiers Michael Berlinka, Urs Frei en Roger Keller vervolgd zullen worden.

Vier jaar geleden betaalde UBS in eenzelfde zaak een boete van 780 miljoen dollar om onder een aanklacht en mogelijke veroordeling uit te komen. UBS gaf toen ook de namen van 4.500 rekeninghouders door aan justitie. Ook naar Credit Suisse, Julius Bear en 11 kleinere Zwitserse banken lopen nog onderzoeken in verband met belastingontduiking door ingezetenen van de Verenigde Staten. Het ‘amnestie-programma’ dat de IRS sinds de UBS-zaak startte heeft tot nu toe zo’n 2,7 miljard dollar van ongeveer 30.000 belastingbetalers in de staatskas doen vloeien.

bron: BBC, Dealbook NYT (Peter Lattman), WSJ (Chad Bray), FTM (Ruben Munsterman)

Reacties zijn gesloten.