Oudste bank MPS in problemen

Monte dei Paschi di Siena logoDe in 1472 opgerichte Banca Monte Dei Paschi di Siena (MPS) haalde zich eind januari 2013 de woede van haar beleggers en het Italiaanse publiek op de hals nadat een achtergehouden derivatencontract uit 2008 via de media publiek werd. Vertrekkend premier en ECB-president Mario Monti – destijds voorzitter van de toezichthoudende centrale bank  – wil dat die nu eerst een onderzoek uitvoert naar het schandaal. MPS is de op twee na grootste bank van Italië maar verkeert sinds het begin van de bankencrisis in 2007 in zwaar weer door de dure overname van Banca Antonveneta (voorheen ABN AMRO) en verliezen op Italiaans schatkistpapier.

Onder de codenaam Alexandria sloot MPS in 2008 een riskant contract om miljoenenverliezen van eerdere derivatenhandel te verhullen. Begin 2012 vroeg de bank voor zo’n 3 miljard euro aan overheidssteun, in november gevolgd door een bedrag van 500 miljoen.

Fabrizio Viola volgde in februari 2012 Antonio Vigni op als CEO. Kort daarop nam Alessandro Profumo (1957) de voorzittershamer over van Giuseppe Mussari. Ex-voorzitter Mussari trad inmiddels af als hoofd van de Italiaanse bankiersvereniging ABI.
Viola schatte dat het verlies van de weinig succesvolle derivatentransacties kan oplopen tot 720 miljoen euro.

De perikelen zijn politiek gezien een hete aardappel, zo vlak voor de verkiezingen van eind februari 2013. De conservatieven en de protestpartij van Beppe Grillo legden de schuld bij de Democraten, die er op hun beurt op wezen dat de centrumpartij van Monti zelf een voormalig bestuurslid van MPS op haar lijst heeft staan. De minister van Economische Zaken Vittorio Grilli is gevraagd eerdaags uitleg te komen geven in het parlement.

bron: de Volkskrant (Sarah Venema), WSJ (Giovanni Legorano), EuropeOnline (Alvise Armellini)

Reacties zijn gesloten.