Oud-voorzitter IAAF nu verdacht van actieve corruptie

Lamine Diack, oud-voorzitter IAAF

Lamine Diack, oud-voorzitter IAAF

Oud-voorzitter Lamine Diack van de International Association of Athletics Federations (IAAF) werd in november 2015 aangehouden op verdenking van het aannemen van 1 miljoen euro van de Russische atletiekbond om positieve dopingtests onder het tapijt te vegen. Een en ander als gevolg van een diepgravend onderzoek naar vermeend structureel dopinggebruik door Russische atleten, dat werd uitgevoerd na onthullingen in een documentaire van de ARD in december 2014. In december 2015 wist het Franse dagblad Le Monde te melden dat Diack daarnaast Rusland in 2011 om zo’n 1,5 miljoen euro had gevraagd, bedoeld om de oppositie in zijn geboorteland Senegal financieel te steunen. 

Hij zou het geld hebben gevraagd aan Valentin Balakhnichev, de toenmalige president van de Russische bond en treasurer van de IAAF. Volgens de krant zou op bandopnames te horen zijn dat Balakhnichev zijn best gaat doen en geen problemen verwacht. De voormalig hordeloper stapte – na een voorzitterschap van 25 jaar – in februari al op na de onthullingen op de Duitse televisie.

Met Lamine Diack (1933) werden ook zijn raadsman Habib Cissé en het voormalig hoofd van de anti-doping eenheid van de IAAF, Gabriel Dollé, opgepakt. Ook de zoon van Lamine Diack zou een actieve rol hebben gespeeld bij het afpersen van atleten met positieve doping-uitslagen. Papa Massata Diack kon nog niet in Frankrijk worden aangehouden. Hij werkte voor de marketingpartner van de IAAF, Dentsu.

Hij werd onlangs samen met Balakhnichev, Dollé en Alexei Melnikov, de Russische hoofdcoach voor de lange afstanden, beschuldigd van inbreuken op de ethische code van de IAAF. Dat werd onlangs duidelijk, nadat de IAAF had besloten dat haar ethische commissie niet langer in het geheim hoefde te opereren. De commissie bleek in het voorjaar van 2014 een soortgelijk onderzoek te zijn gestart als dit jaar door de World Anti-Doping Agency (WADA) werd uitgevoerd.  

bron: de Volkskrant (Mark van Driel), the Guardian (Owen Gibson), the Telegraph (Ben Rumsby)

Reacties zijn gesloten.