Oud-penningmeester Partido Popular vastgezet

Luis Bárcenas

Luis Bárcenas

Luis Bárcenas, de vroegere penningmeester van de rechtse Spaanse regeringspartij Partido Popular (PP), werd eind juni 2013 in hechtenis gesteld. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij het Gürtel-corruptieschandaal. De rechter stond geen borgtocht toe om te voorkomen dat hij het land zou ontvluchten, nadat op bankrekeningen van Bárcenas overmakingen naar rekeningen in belastingparadijzen waren ontdekt. Bárcenas (1958) had op Zwitserse bankrekeningen 47 miljoen euro staan, vermoedelijk afkomstig van illegale betalingen voor overheidsopdrachten.

In januari openbaarde oud-parlementariër Jorge Trías Sagnier tegenover El Pais dat de voormalige penningmeester van de partij van huidig premier Mariano Rajoy er een dubbele boekhouding op nahield. De krant publiceerde handgeschreven ‘geheime rekeningen’ van Bárcenas, waaruit zou zijn op te maken dat hij tussen 1993 en 2010 geheime bonussen betaalde aan directieleden van de PP. Een Zwitserse bankrekening met 22 miljoen euro – afkomstig van met name grote aannemers – zou de fraude mogelijk hebben gemaakt.

Premier Mariano Rajoy zou elf jaar lang 25.200 euro per jaar hebben ontvangen. Als antwoord op de beweringen van de krant gaf de PP een verklaring uit, waarin het bestaan van de “geheime rekeningen” van de partij werd ontkend.

Het zogenaamde Gürtel-schandaal kwam in 2009 aan het licht. Bij dit grote politieke schandaal waren regionale leiders van de PP en ondernemers betrokken. In ruil voor financiële ondersteuning van politieke campagnes, genoten de ondernemers een voorkeursbehandeling bij openbare aanbestedingsprocedures. Het leidde medio 2011 tot het ontslag van de president van de regionale regering van Valencia. Twee maanden daarvoor was Francisco Camps, tevens voorzitter van de Partido Popular in Valencia, nog met een overgrote meerderheid herkozen.

bron El Pais (Maria Fabra), La Vanguardia (Salvador Enguix), Presseurop, Reuters (Teresa Larraz Mora), RTVE

Reacties zijn gesloten.