Oud-IMF baas Rodrigo Rato verdacht van witwassen

Medio april 2015 – voorafgaand aan regionale en gemeentelijke verkiezingen – werd de voormalig topman van het IMF en later het Spaanse Bankia ’s avonds opgepakt voor verhoor. Rodrigo Rato wordt verdacht van belastingontduiking, witwassen en het illegaal wegsluizen van geld. Nog geen 4 jaar na de feestelijke – maar desastreus verlopen – beursgang onder leiding van Rato, zagen de Spanjaarden nu beelden van de gevierde politicus, die werd afgevoerd in een politieauto. Naast een uitgebreid politieonderzoek in zijn woning in de Madrileense wijk Salamanca, werden ook zijn kantoor en een advocatenkantoor in het zuid Spaanse Sotogrande onderzocht op zoek naar bewijzen. 

Rodrigo Rato neemt plaats in politieauto

Rodrigo Rato

Rodrigo Rato (1949) was van 1996 tot 2004 minister van Economische Zaken onder premier José Maria Aznar en vicepresident namens Partido Popular (PP), de partij van de huidige premier Mariano Rajoy. Daarna was hij van 2004 tot 2007 president van het IMF, waar hij werd opgevolgd door Dominique Strauss-Kahn. Later werd hij topman van de Spaanse bank Caja Madrid. Deze bank fuseerde in 2011 met nog zes andere spaarbanken in Bankia, waarvan Rato president werd. Bankia begon in het voorjaar van 2012 zo te wankelen dat Spanje Europese noodleningen voor zijn financiële sector moest aanvragen. Het leverde Rato de titel op van slechtste CEO van 2012 (Bloomberg).

Vorig jaar werd Rato er al van beschuldigd zijn vermogen veilig te stellen, om zo eventuele claims in de Bankia-affaire te ontlopen. Hij schijnt op diverse plaatsen geld te hebben ondergebracht, zoals in Andorra, Luxemburg, op de Bahama’s en ook in Nederland. Bij het bevel om alle bankrekeningen van Rodrigo Rato te bevriezen voegde rechter Enrique de la Hoz een lijst met alle 78 rekeningen bij 13 banken. Een bijlage van de belastingdienst toonde 27 bedrijven op zijn naam of op die van een familielid, zoals zijn ex-vrouw, drie kinderen en zijn broer en zus. Volgens de belastinginspecteur gebruikte hij de bedrijven om voor ruim 5 miljoen euro inkomsten- en omzetbelasting te ontduiken.  

bron: NRC (Eva de Valk), Spanje Vandaag (Remco Stoffer), de Volkskrant (Steven Adolf), the Guardian (Stephen Burgen)

Reacties zijn gesloten.