Oud-generaal Jordaanse inlichtingendienst krijgt 13 jaar cel

foto Mohammed al-Dahabi, Jordaanse inlichtingendienst

Mohammed al-Dahabi

De voormalige baas van de Jordaanse inlichtingsdienst, oud-generaal Mohammed al-Dahabi werd medio november 2012 veroordeeld tot 13 jaargevangenisstraf en het terugbetalen van 30 miljoen dollar voor misbruik van zijn positie, verduistering en witwassen tijdens zijn ambtsperiode van 2005 tot 2009. Hiermee had de voorheen meest gevreesde en machtige functionaris de twijfelachtige eer de eerste van de politieke elite te zijn, die daadwerkelijk voor een civiele rechter werd gebracht en veroordeeld.

Aanhoudend volksoproer zoals in de landen waar de Arabische lentewind waaide, bracht koning Abdullah er vorig jaar toe corruptie en fraude harder aan te pakken. Ondanks vele rechtszaken achter gesloten deuren kwam het zelden tot veroordelingen. De aanhouding van Dahabi en zijn proces, dat enkele maanden later begon, lijken daar nu verandering in te brengen. Zelf ontkent hij de aanklachten. Volgens zijn aanhangers werd hij als politieke zondebok geslachtofferd.

Dat de inlichtingendienst een rol speelde in de Jordaanse politiek werd door weinigen ontkend. Direct en indirect was ze betrokken bij het bedreigen van oppositieleiders, het oogluikend toestaan van stemfraude en het intrekken van het burgerschap van Jordaniërs van Palestijnse oorsprong.

lees het hele artikel bij Reuters (Suleiman Al-Khalidi)

Reacties zijn gesloten.