Oud-gedeputeerde Hooijmaijers (VVD) vervolgd

foto verkiezingsaffiche VVD 2012 in abri

TK-verkiezingen 2012

Begin oktober 2012 werd bekend dat oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland wordt vervolgd voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrift en witwassen. Ook zijn vrouw en een makelaar uit Amsterdam moeten voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie had nog meer verdachten in het vizier, maar gaf daar verder geen informatie over. Medio oktober is de eerste (regie)zitting in de zaak op de rechtbank in Haarlem.

De PvdA in de gemeente Muiden liet weten dat de rechtszaak grote gevolgen kan hebben voor de gemeente Muiden. Hooijmaijers was namelijk betrokken bij het KNSF-terrein en de Bloemendalerpolder. Bedrijven die betrokken zijn bij de plannen voor de Bloemendalerpolder maken ook onderdeel uit van de strafzaak. Fractievoorzitter Hylkema – een van de grootste tegenstanders van Hooijmaijers – riep op om de voorbereidingen stop te zetten.

De strafvervolging van Hooijmaijers vloeit voort uit een jarenlang groot fraudeonderzoek van de rijksrecherche, onder meer naar belangenverstrengeling tussen zijn werk als gedeputeerde en de vennootschap op naam van zijn vrouw. Medio vorig jaar bleek dat Hooijmaijers meermaals had verzwegen dat hij belangen had in het adviesbureau dat hij als gedeputeerde inschakelde.

Een en ander zorgde voor veel rumoer in de provinciale politiek in Noord-Holland. De Noord-Hollandse commissaris van de Koningin Remkes kwam daarop met operatie Schoon Schip, waarbij alle projecten waarbij Hooijmaijers betrokken was opnieuw tegen het licht zijn gehouden.

bron: NHD, RTV N-H

Reacties zijn gesloten.