Opnieuw fraude met Japans ontwikkelingsgeld

Vietnamees spoorEind maart 2014 werd een directeur van de Vietnamese Spoorwegen geschorst na het bekend worden van mogelijke omkoping door Japan Transportation Consultants bij het verkrijgen van opdrachten met ontwikkelingsgelden. Tamio Kakinuma, president van JTC, zou tegenover de openbaar aanklager in Tokyo hebben verklaard dat het bedrijf steekpenningen betaalde aan ambtenaren. Niet alleen in Vietnam, waar het ruim 560.000 euro onder de tafel door schoof, maar ook in Indonesië en Oezbekistan. Veelal werd zo’n 2% betaald van het bedrag dat met een opdracht was gemoeid. Daarmee werd de wet op voorkoming van oneerlijke concurrentie overtreden.

Kakinuma, die niet van deze praktijken geweten zou hebben, bekende dat dit zo’n 40 keer zou zijn voorgevallen tussen begin 2008 en begin 2014. In totaal zou het gaan om circa 1 miljoen euro bij 5 verworven opdrachten. In Indonesië werd ruim een kwart miljoen euro betaald voor 3 opdrachten en in Oezbekistan bijna 200.000 euro voor een enkel project. In 2013 ontdekte de belastingdienst in Tokyo de ongeoorloofde betalingen bij een inspectie.

JTC deed veel zaken in het buitenland en maakte deel uit van de Vietnam Japan Consulting Joint Venture, die in 2009 een onderzoek deed naar een ruim 1.500 kilometer lange noord-zuidlijn. Het Vietnamese parlement keurde het plan op economische gronden af vanwege de geraamde kosten van 40 miljard euro.

Jaren geleden kwam een soortgelijk schandaal met Japans ontwikkelingsgeld in Vietnam aan het licht, waarna de hulp – Japan was destijds de grootste donor van Vietnam – zelfs tijdelijk werd opgeschort. In 2010 werd Huynh Ngoc Si, directeur Transport van Ho Chi Minhstad, veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen bij de aanleg van een snelweg tussen het oostelijke en westelijke deel van de stad. Hij zou ruim 150.000 euro hebben ontvangen van Pacific Consultants International uit Tokyo. Zijn levenslange celstraf werd in 2011 omgezet in 20 jaar op water en brood.

bron: Rai-see, Yomiuri Shimbun, Tuoi Tre, Vietmaz (Anh Quan)

Reacties zijn gesloten.