Oom Jordaanse koning zwaar bestraft voor corruptie

Walid Kurdi

Walid Kurdi

Een rechtbank in Jordanië veroordeelde begin juni 2013 een oom van koning Abdullah II tot 37,5 jaar werkstraf en een boete van iets meer dan 300 miljoen euro, omdat hij misbruik van zijn positie zou hebben gemaakt. Walid Kurdi is getrouwd met prinses Basma, de zus van voormalig koning Hussein.

Kurdi was tussen 2007 en 2012 CEO van de Jordan Phosphate Mines Co. (JPMC), één van de grootste leveranciers ter wereld. Hij werd bij verstek veroordeeld, aangezien hij begin 2012 naar Engeland vluchtte om de koning niet verder in verlegenheid te brengen. Zijn voorstel om de zaak buiten de rechtszaal om te schikken voor een bedrag van 700 miljoen dollar werd afgewezen. In januari beval de rechtbank beslag te leggen op zijn bezittingen in verband met deze verdenkingen van corruptie. Zolang de aanklagers van de onafhankelijke Anti-Corruptie Commissie (ACC) de aanklacht niet intrekken, blijft Kurdi in het buitenland.

De corruptie zou verband houden met marketing- en transportcontracten met buitenlandse firma’s. Uit onderzoek kwam naar voren dat JPMC na de privatisering in 2006 contracten voor scheepstransport afsloot voor een hogere prijs dan gangbaar was in de markt. Bijvoorbeeld een contract voor het transport over zee van 250.000 ton fosfaat naar Turkije door het bedrijf Aqaba Development and Marine Services (ADMS), eigendom van Kurdi en enkele familieleden. Hetzelfde bedrijf bleek ook zo’n 70% van de contracten te bezitten die JPMC aanging voor transporten vanaf Aqaba naar andere landen.

Koning Abdullah maakte de strijd tegen corruptie een speerpunt van zijn beleid om tegemoet te komen aan de – met de Arabische lente – luider wordende roep van het volk om een hardere aanpak. In november 2012 werd het voormalig hoofd van de inlichtingendienst, Mohammed Dahabi, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar en een boete van 22 miljoen euro.

In maart werd een parlementair onderzoek afgerond naar de privatisering van JPMC en werd besloten om deze terug te draaien. Geconcludeerd werd dat 16 personen zeer waarschijnlijk betrokken zijn geweest bij corruptieschandalen, waaronder voormalig premier Marouf Bakhit en vier leden van zijn kabinet destijds.

bron: The Daily Star, Jordan Times, The Media Line (Adam Nicky)

Reacties zijn gesloten.