Onderzoeksrapport Zuma toch openbaar

Begin november 2016 werd een kritisch rapport over de banden tussen de Zuid-Afrikaanse president Zuma en de Gupta-clan vrijgegeven, nadat Zuma’s advocaten hun verzet staakten. Aanvankelijk zou het rapport op 14 oktober verschijnen, de laatste werkdag van Thuli Madonsela als hoofd van Public Protector, die het rapport opstelde. Op 13 oktober vroeg Zuma het gerechtshof om de publicatie een halt toe te roepen. Twee weken later veranderde hij van gedachten in het belang van gerechtigheid en een snelle afwikkeling van deze kwestie. 

Onderzoeksrapport Zuma

Door diverse (corruptie)schandalen is de populariteit van Zuma de afgelopen jaren al teruggelopen en nu gingen mensen in diverse steden de straat op om zijn aftreden te eisen. Ook facties binnen het ANC zegden hun steun aan hem op. En dat terwijl het echte onderzoek nog moet beginnen. De anti-corruptie organisatie Public Protector beschikte niet over voldoende middelen om de serieuze verdenkingen van (te) innige banden tussen de families Zuma en Gupta verder te bekijken. Het advies luidde dan ook om daartoe op korte termijn een gerechtelijk onderzoek in te stellen.

Toen er in 1994 een einde kwam aan de apartheid, verruilden de broers Ajay, Atul en Rajesh Gupta India voor Zuid-Afrika en bouwden er een zakenimperium op in de mijnbouw, transport, IT en media. In 2015 kwamen de Gupta’s en zoonlief Duduzane Zuma in het bezit van mijnbouwer Tegeta. Daarbij zou sprake zijn geweest van gunstige leningen en contracten van de overheid om de deal mogelijk te maken. Ook werden vraagtekens gezet bij de rol van mijnbouwminister Mosebenzi Zwane, die in november van dat jaar meereisde naar Zwitserland bij de overname van een mijn van Glencore door Tegeta.

Begin 2016 maakte de staatssecretaris van Financiën Mcebisi Jonas bekend dat de Gupta-clan had aangeboden om hem aan de positie van minister op dat departement te helpen. Daar was hij niet op in gegaan. Inmiddels liep er wel een rechtszaak tegen minister van Financiën Pravin Gordhan. Om Gordhan te steunen, waren er voor begin november protestmarsen georganiseerd. Toen de openbaar aanklager de aanklacht tegen hem plotseling introk, gingen de demonstraties toch door, maar nu gericht tegen president Zuma. De zaak tegen Gordhan werd ook gezien als zet in de machtsstrijd tussen hem en Zuma rond de invloed van de familie Gupta binnen het ANC en in Zuid-Afrika in het algemeen. Zuma erkende dat hij goed bevriend is met de Gupta’s, maar dat ze geen enkele invloed hebben op (politieke) benoemingen.

bron: VOA (Thuso Khumalo), Mail & Guardian (Joe Brock), Aljazeera, Ita Punta (Javiero Concepcion)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *