Oncoloog blijkt verstokt belastingontduiker

Eind november 2015 had Gerrit Stoter, hoogleraar, oncoloog en voormalig afdelingshoofd Erasmus MC Rotterdam, de twijfelachtige primeur om als  eerste zwartspaarder voor de strafrechter te verschijnen en veroordeeld te worden tot een celstraf van 18 maanden. De rechtbank in Amsterdam achtte bewezen dat hij zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan belastingontduiking en witwassen. 

oncoloog blijkt verstokt belastingontduikerStoter (1946) sluisde tussen 1986 en 2013 miljoenen euro’s weg naar een bankrekening in Luxemburg. Hij ontving het geld van farmaceutische bedrijven voor onderzoek, maar een deel hield hij zelf. Na de eerste berichten over het einde van het bankgeheim, stapte hij in de auto en smokkelde in 2013 de miljoenen euro’s Nederland weer binnen. Hij gaf het geld niet op bij de Belastingdienst, maar stopte een deel in een ventilatiekanaal in zijn bezemkast.

Tijdens een grootschalig onderzoek naar uitgaven met buitenlandse creditcards in Nederland kreeg de Belastingdienst Stoter in het vizier. In 2010 en 2011 besteedde hij een bedrag van 158.000 euro met zijn betaalkaart. Bij een inval door de FIOD in 2014 werden een klein privévliegtuig, twee hypotheekvrije appartementen in Amsterdam, een Mercedes en 770.000 euro aan cashgeld in beslag genomen. Over de toekomst van dit vermogen wordt later beslist.

De hoogleraar was naar eigen zeggen schuldig aan het ontduiken van de belasting, maar voelde zich gecriminaliseerd door de overheid. Tijdens de rechtszitting gaf hij aan dat de overheid ook knoeit met belastinggeld, bijvoorbeeld bij het Fyra-debacle.
Volgens Stoter was het vroeger heel normaal om geld van de farmaceutische industrie op een eigen rekening te laten storten. “Het was toen net zo gewoon als sigaretten roken, en u weet hoe wij nu denken over roken.” Diezelfde maatschappelijke gevoeligheid legde hij in 2013 niet aan de dag waar het belastingontduiking betrof. In het Reformatorisch Dagblad liet de gelovige Stoter in de jaren negentig weten dat hij een afkeer heeft van uiterlijk vertoon van rijkdom.

De officier van justitie kon weinig waardering opbrengen voor de hoogleraar die ooit de eed van Hippocrates had afgelegd. ,,Het was zijn ambitie om kankerpatiënten te helpen, maar hij nam geld weg dat ook gebruikt had kunnen worden voor onderzoek.”

bron: AD (Chris Klomp), SIN-NL, Telegraaf, Crimesite

Reacties zijn gesloten.