Oncologisch ziekenhuis luchtkasteel vol BTW-fraude

In het derde faillissementsverslag inzake het geplande oncologisch ziekenhuis in Boxmeer werden eind december 2015 de eerdere vermoedens van belastingfraude bevestigd. In een kleine kerstboom van BV’s werd wel BTW teruggevorderd maar bij de leverende collega-bedrijven niet afgedragen. Ook zou in 2011 ruim 611.000 euro zijn teruggevraagd en ontvangen voor een grondtransactie in Boxmeer die niet heeft plaatsgevonden.

Oncologisch ziekenhuis Lex de Lange

Lex de Lange

Hoewel initiatiefnemer Lex de Lange (1953) nog steeds meent dat het Hansa Oncologisch Centrum er komt, lijkt die kans na de faillissementen van IDEAS Center en Zernike Healthcare Group in februari en 3C Clinics en Zernike Group Holding in maart 2015 uiterst klein. De fiscus had nog 1,5 miljoen euro tegoed en curator Saskia van Gessel stelde De Lange in november 2015 aansprakelijk voor de schulden van minstens 7,2 miljoen. In oktober 2015 werd ook Zernike Business Support failliet verklaard.

Het zou het eerste particuliere behandelcentrum voor kankerpatiënten in Nederland worden. De investering zou 200 miljoen euro bedragen en werk betekenen voor 450 mensen, onder wie 70 oncologen. Het zou tevens het hoofdkantoor worden van Hansa Oncology Clinics, een wereldwijde keten van dit soort commerciële centra voor de behandeling van kankerpatiënten, onder meer in München, Frankfurt en Valencia. Boxmeer was anno 2008 de aangewezen plek vanwege de nabijheid van snelwegen richting het Ruhrgebied en België én de luchthavens van Weeze en Düsseldorf. De Brabantse gemeente betaalde destijds 750.000 euro, bestemd voor haalbaarheidsstudies, en stelde 30.000 vierkante meter grond aan het bedrijf  beschikbaar.

Inmiddels is de curator gebleken dat er sinds 2011 geen verplichte jaarrekeningen zijn opgesteld en gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Daardoor staat wettelijk vast dat er sprake was van onbehoorlijk bestuur, volgens de curator een belangrijke oorzaak van het faillissement. Ook stelde Van Gessel vast, dat er in de BV’s van De Lange ‘gigantische bedragen zijn rondgepompt’. “Het is onduidelijk wat de herkomst is van de bedragen en bij wie ze uiteindelijk terecht zijn gekomen. Er lijkt sprake te zijn van zelfverrijking.”

De bestuurders van de diverse aan 3C Clinics gelieerde vennootschappen declareerden bovendien nogal fors voor ‘advieswerk’. Bestuurder Lex de Lange van (het inmiddels ook failliete) Zernike Sales & Marketing BV declareerde 425 euro per uur voor advieswerk bij 3C Clinics, waar hij zelf de hoofdbestuurder van was. Andere bestuurders en personeelsleden declareerden 325 euro en 160 euro per uur voor hun fulltime inzet: per persoon tot 95 duizend euro per maand. 

bron: RTLZ (Mathijs Smit), Skipr, de Gelderlander (Theo Peeters), Medisch Contact (Simone Paauw), Quote (Henk Hanssen), Zorgvisie: portret Lex de Lange (Anouk Brinkman)

Reacties zijn gesloten.