Omkoping in aanloop verkiezing burgemeester New York

Malcolm Smith

Malcolm Smith

In november 2013 wordt de opvolger gekozen van Michael Bloomberg, de huidige burgemeester van de stad New York. Begin april werd Malcolm Smith, een Democratische senator voor de staat New York, beschuldigd van omkoping en met twee partijgenoten en drie Republikeinen gearresteerd. Smith zou het Republikeinse raadslid Daniel Halloran betaald hebben om gesprekken te arrangeren met belangrijke Republikeinse politici, om zo – onder de vlag van de Republikeinen – een plek te bemachtigen op de kieslijst voor het ambt van burgemeester.

Bij de ten laste legging zei U.S. Attorney Preet Bharara: “Today’s charges demonstrate, once again, that a show-me-the-money culture seems to pervade every level of New York government. The complaint describes an unappetizing smorgasbord of graft and greed.”

De zaak werd aan het licht gebracht door de FBI, die met een under cover agent werkte en een meewerkende getuige. Bij diverse ontmoetingen werd geld overhandigd of toegezegd voor steun aan Smith. Partijbonzen Vincent Tabone en Joseph Savino zouden 40.000 dollar hebben aangenomen en Halloran zou voor het organiseren van de ontmoetingen ruim 20.000 dollar hebben ontvangen.

Nu Bloomberg na 3 termijnen en 12 jaar vertrekt, breekt een intensieve politieke campagne aan. Van Democratische zijde hebben zich al vier kandidaten aangediend. Reden voor Smith om te kiezen voor het Republikeinse kamp, waar hij de voorverkiezing in een stad als New York als veel minder lastig inschatte. Net zo als miljardair Bloomberg in 2001 deed.

bron: Reuters, USAToday, BBC

Reacties zijn gesloten.