Omkoopschandaal treft Amerikaanse marine

Leonard Glenn Francis

Leonard Glenn Francis

Een marineofficier en een functionaris van de Naval Criminal Investigative Services (NCIS) werden medio oktober 2013 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij wellicht de grootste fraudezaak binnen de Amerikaanse marine. Al 25 jaar bleek Glenn Defense Marine Asia stelselmatig te hoge rekeningen in te dienen. CEO Leonard Glenn Francis en een medewerker van dit in Singapore gevestigde bedrijf werden een maand geleden voor overleg naar San Diego gelokt en daar aangehouden.

Glenn Defense Marine onderhield al decennia lang Amerikaanse marineschepen en onderzeeërs in havens rond de Stille Oceaan. Naar nu uit onderzoek is gebleken heeft de marine daar in de loop der tijd tientallen miljoenen dollars te veel voor betaald. Voor alles werd te veel in rekening gebracht, of het nu ging om sleepdiensten, brandstof of afvalverwerking. Het bedrijf had alleen al vanaf 2011 voor meer dan 200 miljoen dollar aan opdrachten van de Navy. Ook aan marines van diverse Aziatische landen levert het bedrijf dergelijke diensten.

Glenn Defense Marine richtte z’n pijlen op marinepersoneel in Azië en paaide hen met prostituees, geld, vliegtickets en kaartjes voor het optreden van Lady Gaga in Thailand vorig jaar, om zo te weten te komen waar de schepen werden ingezet. In ieder geval één hoge functionaris werd beïnvloed om schepen naar havens te sturen waar Glenn Defense Marine ze kon bedienen, zo bleek uit documenten van de aanklagers.

Michael Vannak Khem Misiewicz

Michael Vannak Khem Misiewicz

Marineofficier Michael Vannak Khem Misiewicz speelde niet alleen vertrouwelijke informatie door over de geplande scheepsbewegingen, maar fungeerde ook als pleitbezorger voor Glenn Defense Marine bij de Amerikaanse marine. NCIS-agent John Bertrand Beliveau II tipte Francis over het onderzoek dat naar zijn bedrijf werd ingesteld en adviseerde hem over het pareren van de NCIS-ondervragers.

bron: The Washington Post (Craig Whitlock), The Raw Story (George Chidi)

Reacties zijn gesloten.