Omgevallen bank sleurt fraudeurs mee

vestiging Park Avenue BankNadat de Park Avenue Bank in maart 2010 omviel, bekende haar president Charles Antonucci in oktober van dat jaar schuld aan onder andere effectenfraude. Hij was de eerste die werd veroordeeld voor een poging tot het verduisteren van banksteun van de overheid, in Amerika het Troubled Asset Relief Program (TARP) genaamd. Het onderzoek naar de ondergang van de Park Avenue Bank leidde tot meer aanhoudingen van fraudeurs.

Begin oktober 2012 werden zakenman Wilbur Huff (1961) uit Kentucky en Matthew Morris (1975) en Allen Reichman (1960) uit New York gearresteerd. Zij worden er alledrie van verdacht samengespannen te hebben met Antonucci. Zij zouden valselijk schriftelijk verklaard hebben dat Antonucci miljoenen in de bank had geïnvesteerd om zodoende de autoriteiten ervan te overtuigen dat de kapitaalpositie was verbeterd. Daarna trachtte de Park Avenue Bank 11 miljoen dollar aan TARP-middelen los te krijgen.

Huff werd door aanklager Bharara aangeduid als een “fraudedraaikolk”, die ook nog even 50 miljoen dollar aan belasting ontdook. Dat laatste zou hij gedaan hebben tussen 2008 en 2010 via  het in Florida gevestigde salarisverwerkend bedrijf O2HR, dat hij – onzichtbaar – controleerde. Inkomstenbelasting voor een bedrag van 53 miljoen dollar wendde hij aan voor eigen gebruik; makkelijk om je hypotheek mee af te lossen en de huur voor de woningen van je kinderen te betalen en vervolgens dure kleren, sieraden en luxe auto’s van aan te schaffen. Nu zou hij tot een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar veroordeeld kunnen worden.

In deze en andere frauduleuze praktijken kocht Huff de president Antonucci en vice-president Morris van de Park Avenue Bank om in ruil voor (valse) garantstellingen, overcreditering en andere vormen van financiering. De drie werkten met Reichman, voormalig directeur bij een investeringsbank, samen om geld uit een vastgoedtransactie achterover te drukken. Het ging daarbij om de aankoop van vastgoed van verzekeraar Providence Property and Casualty Insurance Company, nota bene één van de bedrijven waaraan O2HR nog 5 miljoen dollar aan werknemerpremies schuldig was.

lees het hele artikel bij Reuters (Patrick Temple-West)

Reacties zijn gesloten.