OM eiste celstraf tegen voormalig fraudeaanklager OM

Het Openbaar Ministerie eiste eind maart 2017 in de rechtbank in Den Haag een celstraf van 15 maanden voor Matthieu van Sint Truiden, die tot 2015 bij het OM werkte als speciaal fraudeaanklager. Hij werd beschuldigd van belastingfraude en valsheid in geschrift en zou tussen 2009 en 2011 onder meer hebben gefraudeerd met zijn inkomstenbelasting, onjuiste facturen hebben opgesteld en vals opgemaakte bezwaarschriften hebben verstuurd. In zijn functie van Advocaat-Generaal bij het Ressortparket in Amsterdam, die fraudezaken in hoger beroep behandelt, zou hij met zijn gedragingen de beroepsgroep van de advocatuur en het OM in diskrediet hebben gebracht. Voor het OM voldoende grond om een celstraf van meer dan een jaar te eisen.

voormalig fraudeaanklager OM

Over de jaren 2007, 2008 en 2009 gaf de verdachte ongeveer 350.000 euro aan omzet niet juist op en zou zo de fiscus voor ongeveer 150.000 euro hebben benadeeld. „Slechts zijn eigen financieel gewin heeft voorop gestaan. En daaraan heeft verdachte alle andere normen en belangen ondergeschikt gemaakt.”, betoogde officier van justitie Loos. Hij kenschetste het gedrag van de verdachte als „doordrenkt met minachting naar instituties en naar individuele personen”. Zo diende hij bijvoorbeeld ruim 20 aangiften en klachten in tegen medewerkers van het Functioneel Parket. Volgens Loos toonde dat voldoende aan dat Van Sint Truiden (1960) iemand is die „ten koste van alles en iedereen zijn gelijk wil halen”.

Na in 2010 te zijn aangesteld als speciale fraudeaanklager, werd Van Sint Truiden in 2012 al weer op non-actief gesteld. Eind 2014 werd hij met strafontslag gestuurd. Na een lang onderzoek van de FIOD besloot het OM in 2016 een strafzaak tegen hem te beginnen.  Sinds 2006 is Van Sint Truiden in een ‘vechtscheiding’ verwikkeld, waardoor het er hem om te doen was zijn inkomsten zo laag mogelijk voor te wenden.

De verdachte liet tijdens het requisitoir verstek gaan. Via zijn advocaat Bart Damen liet hij aan de rechtbank weten dat hij „trekken heeft van een narcistische persoonlijkheidsstoornis”. Psychisch en fysiek zou hij niet in staat zijn te werken.

bron: Nu.nl, NRC (Marcel Haenen, Menno Sedee), TI Nederland (Lotte Rooijendijk)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *