Oezbeekse kunstschatten in Geneefse villa Gulnara Karimova

Vlak voor Kerstmis 2013 betrad de Oezbeekse dissident Safar Bekjan samen met vier gevluchte landgenoten een villa van Gulnara Karimova in Genève. Dat ze daar de nodige luxe zouden aantreffen, was geen verrassing. Wel verrassend was, dat ze naast de nodige dure juwelen, een Bentley en een Mercedes en een 18e-eeuwse Koran, ruim 60 kunstwerken aantroffen, die uit staatsmusea verdonkeremaand zouden zijn. Bekjan meldde de vondst aan Radio Free Europe/Radio Liberty en gaf toe een sleutel van het huis te hebben. Van wie hij die had gekregen, weigerde hij te zeggen. Karimova wees op Twitter gelijk naar de veiligheidsdienst SNB. Die zou de sleutel ongetwijfeld hebben gekregen van haar jongere zus Lola Karimova-Tillyaeva, die zich de laatste tijd duidelijk van haar probeert te distantiëren.

Pomegranate Lev Reznikov

‘Pomegranate’ (Lev Reznikov, 1928 – 2003)

Het betrof met name 20e-eeuwse werken, zoals ‘Beauty‘, een meesterwerk van Chingiz Akhmarov uit 1980 en werken van Viktor Ufimtsev, Lev Reznikov en Ruzi Choriev. Twee Oezbeekse kunstkenners, die de schilderijen kennen uit de musea in Tashkent, meenden dat de werken zoals Bekjan die had gefotografeerd en online had gezet, authentiek waren. Medewerkers van de diplomatieke dienst hadden eerst alleen belangstelling voor de luxe auto’s. Na de kerstdagen kwamen ze terug om de schilderijen te inventariseren.

Een voormalige hoge functionaris van het ministerie van Cultuur en Sport bevestigde tegenover het radiostation dat de werken heimelijk het land hadden verlaten, veelal in verband met tentoonstellingen die werden gesponsord door de stichting Fund Forum van Gulnara Karimova. De door het radiostation benaderde musea wilden geen commentaar geven.

bron: RFE/RL (Shukhrat Babajanov, Daisy Sindelar)

Reacties zijn gesloten.