Oekraïense oligarch Dmitry Firtasj mogelijk uitgeleverd

 Janoekovitsj en Dmitry Firtasj

Janoekovitsj en Dmitry Firtasj

De Oekraïnse oligarch Dmitry Firtasj, onder president Janoekovitsj rijk geworden met de handel in gas en chemicaliën, werd medio maart 2014 op verzoek van de FBI opgepakt in de buurt van zijn woning in Margareten, een buitenwijk van Wenen. Na een borg betaald te hebben van 125 miljoen euro werd hij weer op vrije voeten gesteld. Zijn aanhouding en die van vijf anderen, waaronder het Indiase parlementslid K.V.P. Ramachandra Rao, zijn het resultaat van een onderzoek naar corruptie dat in 2006 begon. Rao zou steekpenningen hebben aangenomen bij het verstrekken van een concessie aan Group DF om titanium te delven in de deelstaat Andhra Pradesh, in het zuiden van India.

Naast Firtasj en Rao werden Andras Knopp, een Hongaarse ondernemer, Suren Gevorgyan, Oekraïens burger, Gajendra Lal, een Indiase bedrijfsdirecteur en Periyasamy Sunderalingam, een Sri Lankese zakenman opgepakt. Aangezien zij titanium wilden verkopen aan een bedrijf in Chicago en een deel van het smeergeld van ruim 18 miljoen dollar via Amerikaanse banken sluisden, stelde het ministerie van Justitie een onderzoek in. De Amerikaanse autoriteiten trachtten ruim 40 bankrekeningen van de zes verdachten te blokkeren en beslag te leggen op de belangen van Firtasj, waaronder 18 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden en 127 bedrijven in Engeland, Duitsland en Zwitserland.

Firtasj zou destijds ontmoetingen hebben gehad met de eerste minister van de deelstaat, Y.S. Rajasekhara Reddy, en diens adviseur Rao om niet alleen het project en de investeringen te bespreken, maar ook de betalingen om één en ander soepel te laten verlopen. Aan zijn medewerkers zou hij vervolgens hebben opgedragen om de geldstromen zo goed mogelijk aan het zicht te onttrekken.

Een woordvoerder van de DF Group wees de beschuldigingen van omkoping en andere malversaties resoluut van de hand. Vice-voorzitter Robert Shetler-Jones noemde het geen toeval dat de Verenigde Staten juist nu om de uitlevering van Firtasj vragen, terwijl hij node gemist kan worden bij het economische en politieke herstel van het land.

Dmitry Firtasj (1965) is – met een geschat vermogen van tussen de 400 miljoen en 3 miljard dollar – één van de rijkste mannen van Oekraïne. De basis voor zijn vermogen legde hij in de jaren ’90 met de handel in blikvoer en gebruikte auto’s, maar het schoot pas echt op toen hij aandeelhouder werd van RosUkrEnergo, het bedrijf dat de gashandel tussen Rusland en Oekraïne controleerde. Nadat RosUkrEnergo begin 2009 werd losgekoppeld van de gasindustrie stapte hij in zaken als meststoffen en titanium. Ook werd hij de grote geldschieter achter een van de belangrijkste Oekraïense tv-zenders, Inter, van parlementariërs van de Partij van de Regio’s van Janoekovitsj, met wie hij nauwe banden onderhield, doneerde de Firtash Foundation ruim 5 miljoen pond aan de universiteit van Cambridge en sponsort hij de British Ukrainian Society. De bedrijven van Firtasj werden eerder in verband gebracht met grote corruptieschandalen.

bron: NOS, Rai-see, Volkskrant (Irene de Zwaan), International Business Times (Sneha Shankar)

Reacties zijn gesloten.