Odebrecht drijft Lula in armen Rousseff

Begin maart 2016 werd Marcelo Odebrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 19 jaar en 4 maanden voor zijn aandeel in het corruptieschandaal rond Petrobras. Jarenlange omkoping voor honderden miljoenen dollars om opdrachten bij het staatsoliebedrijf in de wacht te slepen rechtvaardigden in de ogen van rechter Sérgio Fernando Moro deze zware straf. Voor deze topondernemer van bouwgigant Grupo Odebrecht en belangrijke sponsor van de regerende Arbeiderspartij zou een dergelijke straf een jaar geleden nog ondenkbaar zijn geweest. Zijn advocaat Nabor Bulhões kondigde aan beroep in te stellen tegen de uitspraak.

Odebrecht drijft Lula in armen Rousseff

Lula en Rousseff bij demonstratie Brazilië

Met deze veroordeling nam de druk op president Dilma Rousseff opnieuw toe. Zijzelf, haar voorganger en haar partij worden verantwoordelijk gehouden voor de (economische) problemen in het land. In heel Brazilië gingen mensen de straat op en riepen om het aftreden van Rousseff. De grootste coalitiepartij, de Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB), maakte medio maart bekend zich binnen een maand uit te spreken over verdere steun aan de coalitie. Begin maart werd ook voormalig president Lula da Silva aangehouden en kort ondervraagd over een appartement in de badplaats Guaruja, dat betaald zou zijn uit steekpenningen van het bedrijf OAS.

Temidden van deze ontwikkelingen bood Rousseff haar voorganger de post aan van stafchef in haar kabinet. Volgens haar ter versterking, om zo de problemen van het land het hoofd te kunnen bieden, volgens criticasters om haar afzetting te voorkomen en het moeilijker te maken vervolging in te stellen tegen Lula. Dat kan nu alleen nog door het hooggerechtshof. Tijdens zijn presidentschap was Rousseff omgekeerd stafchef van Luiz Inácio Lula da Silva.

Nadat Lula da Silva zijn ministerspost accepteerde en in het presidentiële paleis was geïnstalleerd, schortte een rechter zijn benoeming op. Een andere rechter maakte dat de volgende dag weer ongedaan en besliste dat het hooggerechtshof het laatste woord moest hebben. Daarmee bemoeide zich weer een andere rechter; er bleken meer dan 10 rechtszaken te lopen tegen zijn benoeming tot kabinetschef. 

bron: FT (Joe Leahy), OCCRP, nrc.nl (Menno Sedee), FD (Diederik Toet), BBC (Felipe Souza)

Reacties zijn gesloten.