Nigeriaanse clubs scoren 146 doelpunten in play-offs

Police Machine FC

Spelersbus

De Nigeriaanse voetbalclubs Plateau United Feeders en Police Machine slaagden er begin juli 2013 beide in om een beslissende wedstrijd in de play-offs, om promotie naar de Nigeriaanse derde klasse, het laagste niveau van het profvoetbal, overtuigend te winnen. Allebei hadden ze hun eerste wedstrijd met 2-0 gewonnen. Het onderlinge duel was in een 0-0 gelijkspel geëindigd. Als ze allebei ook hun laatste wedstrijd zouden winnen, zou het op het doelsaldo aankomen. Police Machine won met 67-0 (rust: 6-0) van Babayaro FC, maar dat bleek onvoldoende. Plateau United had Akurba FC namelijk met 79-0 ingeblikt, terwijl het bij rust nog maar 7-0 was. In de tweede helft scoorde Plateau United met andere woorden om de 40 seconden.

De resultaten werden echter onmiddellijk geschrapt door de Nigeriaanse voetbalbond (NFF), die direct een onderzoek aankondigde en alle vier de amateurclubs voor onbepaalde tijd schorste. Het onderzoek zou ook betrekking hebben op de scheidsrechters en coördinatoren van de competitie. De voorzitter van de bond waarschuwde dat ‘alle betrokkenen op gepaste wijze zouden worden gestraft’.

De Nigeriaanse voetbalbond noemde de uitslagen van de 2 wedstrijden een ‘verbijsterende show van schaamte’. Zo scoorde in de ene wedstrijd een speler 11 keer en vielen er in de andere 4 doelpunten binnen een minuut. De aanvoerder van Akurba FC, Arijide Said Timothy, schoot de bal zelfs 3 maal in eigen doel. ‘Dit is een schandaal van enorme proporties’, liet vice-president Mike Umeh van de voetbalbond weten.

NFF logoTwee weken later adviseerde de onderzoekscommissie om 67 spelers van de 4 clubs voor het leven te schorsen, evenals de betrokken officials en technische staf. Ook de scheidsrechters en hun assistenten kregen deze straf, in wat de commissie niet anders kon omschrijven dan een klassiek geval van match fixing, ook al kon niet worden vastgesteld of er geld mee was gemoeid. De 4 clubs werden elk voor 10 jaar geschorst.

bron: The Guardian, de Volkskrant, allAfrica (Joshua Odeyemi, Olawale Ajimotokan), deMorgen

Reacties zijn gesloten.