Neurochirurg hielp bij grootschalige uitkeringsfraude Belgisch Limburg

Eind maart 2017 deed de Belgische federale politie veertien huiszoekingen en verrichtte vier arrestaties in een grootschalige uitkeringsfraude, die al jaren aan de gang zou zijn. Het onderzoek richtte zich nu op zo’n 350 zaken uit de afgelopen 6 maanden, waarmee al miljoenen gemoeid zouden zijn. Er wordt rekening gehouden met een totale schadepost tussen de 4 en 18 miljoen euro. Spil in de fraude vormde Bayram B., zelf al 22 jaar genietend van een ziekte-uitkering. Na ook Ismail A. aan een passende invaliditeitsuitkering geholpen te hebben, sloot deze laatste zich bij hem aan. Waar nodig kregen zij medewerking van een in Hasselt werkzame neurochirurg en een gepensioneerde psychiater, die praktijk hield in Sint-Truiden. 

Bayram B. vroeg tussen de 3.500 tot 10.000 euro van zijn klanten, al naar gelang zijn diensten: een fictieve inschrijving in België, een fictieve baan, meegaan naar een arts of naar het ziekenfonds. Zo kwamen ook drie undercoveragenten aan een medische verklaring die recht gaf op een uitkering. 

grootschalige uitkeringsfraude

Om in België recht op een uitkering op grond van de Ziektewet te krijgen, moet je 101 dagen gewerkt hebben. Daarvoor regelde Bayram B. vaak zogenaamd schoonmaakwerk en gaf zijn klanten tegen het einde van die termijn een goed betaalde baan in een kebabzaak. Dat laatste salaris was maatgevend voor de uitkering, die ze op grond van rugklachten of psychische klachten aanvroegen. Na een bezoek aan de specialist en de controlearts waren de meesten voor minimaal 65% arbeidsongeschikt verklaard. Voor velen het moment om naar Turkije terug te keren.

Onduidelijk bleef nog wat de neurochirurg van het Jessa Ziekenhuis heeft bewogen om aan deze uitkeringsfraude mee te werken. Een Antwerpse collega stelde het onbegrijpelijk te vinden dat hij z’n lange opleiding en goede reputatie op het spel zou zetten met dit soort frauduleuze praktijken. Met een salaris van zo’n 350.000 euro hoefde hij het voor het geld niet te doen.

Niet alleen nu maar ook over de komende jaren zou het nadeel voor de Belgische schatkist op kunnen lopen tot miljoenen euro’s. Het gaat dan over onterechte uitkeringen (invaliditeit, zorgverzekering), dokterskosten verbonden aan het verkrijgen van de onterechte uitkeringen, gezinsherenigingen, studiebeurzen en te hoge pensioenuitkeringen op basis van onterechte uitkeringen, aldus de Federale Politie.

bron: HLN, Belga, Het Belang van Limburg


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *