Nederland snoepwinkel voor ‘agressieve fiscale praktijken’

agressieve fiscale praktijkenOxfam Novib bestempelde Nederland in mei 2016 als ‘de onbetwiste Europese kampioen belastingparadijzerij’. Een uitspraak die door NRC werd gecheckt en werd gerelativeerd tot land met de meeste belastingmaatregelen die door de EU als schadelijk worden bestempeld. Die lijst verscheen in december 2015 en vormde een bouwsteen voor het pakket anti-ontgaansmaatregelen uit januari 2016, waarmee onder Nederlands voorzitterschap meters gemaakt moesten worden om agressieve fiscale praktijken van grote bedrijven efficiënt en effectief te kunnen bestrijden. 

Nederland Belastingparadijs‘ is gebaseerd op het rapport van de Europese Commissie getiteld ‘Study on Structures of Aggressive Tax Planning and Indicators‘. In het rapport worden 32 vermeende agressieve fiscale praktijken onderscheiden, zoals belastingaftrek op royaltybetalingen binnen één multinational, verlaging van de vennootschapsbelasting bij winst uit innovaties (patent box) en de mogelijkheid om aparte afspraken tussen onderneming en Belastingdienst te maken (tax rulings). Per lidstaat is in kaart gebracht welke van deze fiscale faciliteiten aanwezig zijn. Nederland voert de ranglijst aan met 17 van de 32 faciliteiten. Gevolgd door België (16) en Cyprus (15). 

Europese Commissaris voor Economische Zaken, Pierre Moscovici. agressieve fiscale praktijken

Eurocommissaris EZ, Pierre Moscovici.

In Nederland zijn ‘zo’n 14.400 doorsluisfirma’s’ geregistreerd, waar jaarlijks ‘rond de 3.500 miljard euro’ doorheen stroomt; een bedrag dat in geen verhouding staat tot de werkelijke economische activiteit van deze ‘bedrijven’, die bovendien hooguit één of enkele medewerkers in dienst hebben. In 2013 liep 83% van alle inkomende buitenlandse investeringen en 78% van alle uitgaande buitenlandse investeringen door dit soort brievenbusfirma’s in Nederland.

Een internationaal bedrijf dat een aantal van de fiscale faciliteiten in Nederland hanteert is zaadveredelaar Monsanto, dat vanuit Bergschenhoek – vestigingsplaats van overgenomen branchegenoot De Ruiter – veel van haar patenten exploiteert via brievenbus-bv’s Monsanto IP Management bv, Monsanto Vegetable IP Holding cv en Monsanto Vegetable IP Holding bv. Die laatste valt onder de bv Monsanto Invest. Over  2013/2014 bedroeg  de omzet van Monsanto Invest 1,3 miljard euro en de nettowinst 1,1 miljard. Aan belasting betaalde het zo’n 2 miljoen euro, want veel royalty-stromen zijn onbelast in Nederland. Sinds september 2012 heeft Monsanto een afspraak met de Belastingdienst over deze tarieven.
Monsanto NL bv vermarkt intellectueel eigendom en patenten van Monsanto in Zuid-Amerika. De bv, die geen personeelsleden kent, heeft de pantenten gekocht van het moederbedrijf in de VS en heeft daarvoor weer een lening gekregen van de moeder. Hierdoor is het makkelijk schuiven met royalty’s en rentebetalingen, typische voorbeelden van agressieve fiscale praktijken.

bron: AllAfrica, NRC (Philip de Witt Wijnen), Quotenet (Henk Willem Smits), Oxfam Novib, site EC

Reacties zijn gesloten.