Nazaat Nina Ricci in eerste rechtszaak Falciani lijst

Na in 2011 te zijn aangeklaagd, werd eind november 2014 bekend dat Arlette Ricci (1940) op 19 december voor een rechter in Parijs moet verschijnen op verdenking van belastingontduiking. Het betreft de eerste van mogelijk enkele tientallen zaken, waarin HSBC rijke Franse klanten zou hebben geholpen belasting te ontduiken. Enkele dagen eerder werd het Zwitserse HSBC Private Banking hiervoor eveneens in staat van beschuldiging gesteld. De zaken zijn het gevolg van gegevens die Hervé Falciani tussen 2006 en 2008 stal op zijn werk bij de bank in Genève. Gegevens op de lijst van Falciani over Belgische welgestelden stuurden de Franse magistraten door naar hun collega’s in Brussel, waar soortgelijke onderzoeken zijn gestart.

Nina Ricci (bij Arlette Ricci belastingontduiking)

Nina Ricci (1883 – 1970)

De kleindochter van kledingontwerpster Nina Nielli en juwelier / componist Luigi Ricci heeft de beschuldigingen van belastingontduiking steeds ontkend. Ook nadat de minister van Financiën in 2009 een inkeerregeling aanbood voor de cliënten van HSBC. De maatregelen die ze nam om haar “belastingen te optimaliseren” zijn volledig legaal. Het OM kijkt – in het licht van de Europese Spaarrichtlijn uit 2005 – toch anders naar de postbussen in belastingparadijzen, die mevrouw Ricci scheiden van haar rekeningen bij HSBC. De fiscus eist 5 miljoen euro aan ontdoken belasting terug, plus een boete van 3 miljoen euro. 
Haar advocaat tekende 2 jaar geleden beroep aan tegen de vervolging van zijn client, omdat – zo redeneerde hij – het bewijs door diefstal was verkregen. Het Hof van Cassatie verwierp het beroep in hoogste instantie; in Frankrijk is illegaal bewijsmateriaal in strafzaken toegestaan.

Medio april 2015 werd Arlette Ricci veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 2 voorwaardelijk, alsmede een boete van 1 miljoen euro. Volgens de rechter had ze ‘gedurende meer dan 20 jaar’ blijk gegeven van ‘bijzondere vastberadenheid’ om het van haar vader geërfde geld te verbergen voor de Franse fiscus. Een week na de uitspraak tekende Ricci beroep aan. 

bron: the Guardian (Kim Willsher), De Standaard, FD (Frits Conijn), Le Monde

Reacties zijn gesloten.