Nam oud-burgemeester Rio de Janeiro Olympische steekpenningen aan?

Eduardo Paes, voormalig burgemeester Rio de Janeiro. Olympische steekpenningen

Eduardo Paes, voormalig burgemeester Rio de Janeiro

Het Braziliaanse Odebrecht corruptieschandaal leek in april 2017 een nieuw slachtoffer in zijn tentakels te sluiten. Het Hogerechtshof besloot tot een onderzoek naar het aannemen van Olympische steekpenningen door de voormalige burgemeester van Rio de Janeiro, Eduardo Paes. In de aanloop naar de Olympische Spelen was zijn politieke ster rijzende. Paes sprak net zo makkelijk met de intelligentsia en captains of industrie, als dat hij een biertje dronk in een favela. Velen zagen in hem een toekomstige president, ook al omdat hij schone handen leek te hebben in het door corruptie geteisterde land.

Nu verklaarde een verdachte in het Odebrecht-proces dat Eduardo Paes (1969) in 2012 zo’n 4,5 miljoen dollar zou hebben aangenomen van diverse bedrijven om contracten voor de Olympische infrastructuur te faciliteren, zo meldde het dagblad Estado. Het grootste deel van het bedrag zou hij op diverse rekeningen hebben ontvangen en 1 miljoen dollar zou gestort zijn op buitengaatse rekeningen. De Olympische burgemeester wierp de beschuldigingen verre van zich en zei nooit een buitenlandse rekening te hebben gehad. 

Destijds had Paes de voorbereidingen – die als slechtste ooit werden bestempeld en ver op schema achter lagen – juist uit het slop getrokken. Na de spelen ontvingen hij en de president van het organisatiecomité Carlos Nuzman nog de Olympische Orde van IOC president Thomas Bach. 

Nog geen jaar na de spelen stond nog een bedrag van 40 miljoen dollar aan onbetaalde rekeningen open en zijn vier nieuwe stadions buiten gebruik. Het Maracana stadion – voor 500 miljoen dollar opgeknapt – werd door het nutsbedrijf afgesloten van elektriciteit en werd inmiddels door vandalen behoorlijk verbouwd. Van de ruim 3.600 appartementen die voor de deelnemende atleten werden gebouwd, zijn er een kleine 300 verkocht. Hoe het Olympisch zwembad en de golfbaan er bij liggen, laat zich raden.

bron: Reuters (Ricardo Brito), the Nation (Dave Zirin), The Sacramento Bee (Mauricio Savarese, Stephen Wade), Stuff (Stephen Wade)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *