Na toneelstuk nu ook dramaserie Vastgoedfraude

De deconfiture van de ‘graaicultuur’ uit de laatste 2 decennia van de vorige eeuw vond al zijn beslag in boeken en verschillende toneelstukken. De val van ABN Amro werd vorig jaar door het Nationale Toneel bewerkt tot ‘De prooi’, en ook het boek ‘De vastgoedfraude’ is bewerkt tot een toneelstuk: ‘De verleiders’. En nu is er, losjes gebaseerd op laatstgenoemd boek, een televisieserie, die zich laat bekijken als spannende thriller en psychologisch drama ineen. De televisieserie ‘De ontmaskering van de vastgoedfraude’ vertelt een klassiek verhaal over hoogvliegers die diep vallen. Met in een hoofdrol de onlangs overleden acteur Jeroen Willems, als ongrijpbare en bloedlinke macher. Zaterdag 12 januari werd de eerste van vier afleveringen uitgezonden bij de VPRO.

Ontmaskering van de Vastgoedfraude - dramaserie VPRO

Theo Frijn (Jeroen Willems) & Ger van Woerkom (Ian Bok)

Dit is een verhaal over grenzeloosheid. Over mannen met grote ego’s, zwelgend in hun zucht naar rijkdom en succes. Over joekels van boten en peperdure horloges. De hoofdrolspelers in ‘De ontmaskering van de vastgoedfraude’, een televisieserie van Marc en Roeland Linssen onder regie van Hanro Smitsman, geloofden in greed is good, Gordon Gekko’s vaak geciteerde uitspraak in de film Wall Street.

De focus in het verhaal ligt op de twee kopstukken in de omvangrijke vastgoedfraudezaak die in 2007 aan het licht kwam, waarbij honderden miljoenen euro’s verdwenen in de zakken van een stel handige jongens, en die bedrijven van naam, zoals Bouwfonds en Philips Pensioenfonds op de rand van de afgrond bracht. In de serie draait het om twee kopstukken: Ger van Woerkom (Ian Bok), losjes gebaseerd op voormalig Bouwfonds-directeur Jan van Vlijmen, en zijn oom, raadgever en macher Theo Frijn, gespeeld door de onlangs overleden Jeroen Willems.

De gebroeders Linssen waren vanaf het begin in beeld. ‘Het boek is symbolisch voor wat er in de jaren tachtig, negentig is veranderd. Je leest het met verbijstering. Ondernemers die kansen roken, maar ook totaal verblind raakten in hun zucht naar zelfverrijking. De ontmaskering van de vastgoedfraude is een Icarus-verhaal. Uiteindelijk liepen de hoogvliegers tegen de lamp. En de commerciële pronkgebouwen die ze destijds neerzetten, staan nu leeg.’

‘Ger is de rationele, haast autistische zakenman, die wordt gedreven door de lust van het kunnen bepalen, het kunnen controleren. Theo wil een groots en meeslepend leven, hoe dan ook. Hij is een indo die in het jappenkamp heeft gezeten. Daar heeft hij een wrok aan overgehouden tegen de Nederlanders. En minachting, voor die bankmannetjes.’

lees het hele interview bij de VPRO (Ilse van der Velden)

Reacties zijn gesloten.