Monte dei Paschi bankier gearresteerd na vondst 40 miljoen

Medio februari 2013 arresteerde de Italiaanse politie Gianluca Baldassarri en 4 anderen die verdacht worden van frauduleuze samenzwering na de vondst van zo’n 40 miljoen euro in een kluis. Kort daarop werd hij in zijn woonplaats Milaan opgepakt in verband met mogelijk vluchtgevaar; Baldassarri (1960) zou gepoogd hebben 1 miljoen euro aan waardepapieren te verzilveren.

Gianluca Baldassarri, Monte dei Paschi bankier

Gianluca Baldassarri

De voormalige financiële topman verliet de Banca Monte Dei Paschi di Siena kort na het aantreden van de nieuwe CEO Fabrizio Viola in januari 2012. In oktober 2012 ontdekte het nieuwe management een geheim derivatencontract, waardoor MPS opnieuw in de problemen geraakte. Baldassarri zou de toezichthouders hebben misleid over de precieze inhoud van dat contract.

Aanklagers houden het erop dat het vorige management diverse derivatencontracten afsloot om de verliezen te maskeren die ontstonden na de overname van Antonveneta, waardoor MPS vlak voor de financiële crisis van 2008 aanzienlijk verzwakt raakte. Het nieuwe management stelde dat de Alexandria-deal nooit door het bestuur is beoordeeld, laat staan goedgekeurd. Dat is wel wat de Japanse bank Nomura eind januari beweerde.

bron: Zerohedge (Tyler Durden), Reuters (Silvia Ognibene, Manuela D’Alessandro), Volkskrant

Reacties zijn gesloten.