Moet PwC vast 7,5 miljard dollar reserveren?

Langzaam maar zeker naderen enkele grote zaken tegen PricewaterhouseCoopers in de VS de rechtszaal. De accountantsmoloch moet mogelijk 7,5 miljard dollar reserveren voor het geval zij schuldig wordt bevonden aan nalatigheid en wangedrag bij de ondergang van Taylor Bean and Whitaker, Colonial Bank en MF Global. In augustus 2014 veegde een rechter in New York al de bezwaren van PwC van tafel tegen de rechtszaak inzake MF Global. Begin augustus 2016 kwam rechter Victor Marrero er opnieuw aan te pas om bezwaren van de accountant ter zijde te schuiven. Daarmee bleef de claim van 1 miljard dollar overeind.

Moet PwC vast 7,5 miljard dollar reserveren?

Inmiddels begon in Miami de vergelijkbare rechtszaak tegen PwC over het omvallen van hypotheekverstrekker Taylor Bean & Whitaker in 2009, nog diezelfde maand gevolgd door het faillissement van Colonial Bank. Over de rol van PwC in dat laatste faillissement staat begin 2017 een rechtszaak gepland. De nu begonnen rechtszaak werd in 2012 aangespannen door de curator, die een schadevergoeding eist van 5,5 miljard dollar. Niet van de accountant van het bedrijf zelf, maar van de accountant van de medepleger van de fraude(!) met hypotheekproducten. 

In 2009 kwam de toezichthouder een grote fraude op het spoor bij de hypotheekbank, waarvoor Colonial Bank veel hypotheken verkocht. Zes directeuren van Taylor Bean & Whitaker bekenden schuldig te zijn aan het opzetten van de fraude en kregen een gevangenisstraf; voormalig bestuursvoorzitter Lee Farkas verdween voor 30 jaar achter de tralies. De accountant, Deloitte, werd in 2013 beschuldigd van onoplettendheid en trof een schikking voor een onbekend bedrag. 

De rechtszaak die voor februari 2017 op de rol staat, werd in 2012 aangespannen door de curator van Colonial Bank en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Zij eisten een bedrag van 1 miljard dollar voor geleden schade: in de 7 jaar dat PwC er de boeken controleerde, bleef de fraude met de hypotheken van Taylor Bean & Whitaker onopgemerkt.

De drie andere grote accountantsreuzen hebben vervolging na de financiële crisis tot nu toe weten te voorkomen en in diverse gevallen schikkingen getroffen. Ook in bovenstaande zaken zou er voor de Amerikaanse tak van PwC nog tijd genoeg zijn om te schikken. Tenslotte zou er ook in Brazilië nog een grote zaak tegen de accountant van Petrobras kunnen volgen. Ook daar bleef een miljardenfraude onontdekt. Woordvoerders van de professionele dienstverlener hebben steeds betoogd, dat PwC haar opdrachten en haar werk naar behoren heeft uitgevoerd.

bron: Marketwatch (Francine McKenna), economia (Jessica Fino), Miami Herald (Chabeli Herrera)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *