Michaelides als eerste uitgeleverd na wetswijziging Cyprus

Dinos Michaelides

Dinos Michaelides

Begin september 2013 gaf de rechter van het district Limassol op Cyprus opdracht tot ten uitvoer legging van het Europese arrestatiebevel tegen de voormalige  minister van Binnenlandse Zaken Dinos Michaelides en zijn zoon Michalis. Vader en zoon – beiden advocaat –  waren begin dit jaar opgeroepen door een rechtbank in Athene om te verschijnen in verband met de zaak tegen Akis Tsohatzopoulos, maar gaven daaraan geen gehoor. Cyprus leverde  geen onderdanen uit voor wetsovertredingen begaan voor 2004. Nadat deze wet, die in strijd was met EU-regelgeving, in juli van dit jaar werd gewijzigd, schreef Griekenland een nieuw arrestatiebevel uit.

Tsohatzopoulos werd veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen als minister van Defensie en zou forse bedragen naar het buitenland hebben gesluisd. Michaelides wordt ervan verdacht hem daarbij geholpen te hebben. Gedurende één van de zittingen vorige maand werd Michaelides (1938) in het ziekenhuis opgenomen, maar de uitlevering zal binnen 10 dagen na het vonnis plaats vinden.

Met deze uitlevering verwacht de Cypriotische minister van Justitie Ionas Nicolaou ook gehoor bij de Grieken te vinden als in de nabije toekomst om uitlevering van Griekse onderdanen wordt gevraagd, zoals valt te verwachten in het lopende onderzoek naar de recente bankencrisis op het eiland.

bron: SETimes (Andy Dabilis), Cyprus Mail (Elias Hazou)

Reacties zijn gesloten.