Mexicaanse gouverneurs op de vlucht

Eén van de twee voortvluchtige Mexicaanse gouverneurs meldde zich medio november 2016 in het bijzijn van zijn advocaat bij de politie, waarmee het opsporingsverzoek van Interpol kon worden ingetrokken. Het OM verdenkt Guillermo Padres van het witwassen – via Nederlandse vennootschappen – van crimineel verkregen geld, dat afkomstig zou zijn van de georganiseerde misdaad en van omkoping bij overheidsopdrachten. Padres, tot 2015 gouverneur van de regio Sonara voor de Nationale Actie Partij, zou bijna 9 miljoen dollar hebben witgewassen via de bedrijven Dolphinius C.V. en Tenerife C.V., postbusfirma’s die speciaal voor dit doel zijn opgericht en geregistreerd in Nederland. Mexico heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gevraagd om aanvullende informatie over de twee firma´s.  

Javier Duarte Mexicaanse gouverneurs

Javier Duarte

Tezelfdertijd loofde het Mexicaanse Openbaar Ministerie een beloning uit van 730.000 dollar voor tips over een andere ex-gouverneur die gezocht wordt voor witwassen. Javier Duarte (1973) leidde de rijke provincie Veracruz, een belangrijke regio voor de leidende Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) van president Enrique Peña Nieto. Enkele weken voor het verstrijken van zijn ambtstermijn van zes jaar trad Duarte medio oktober af en is sindsdien onvindbaar. Hij zou zich eveneens schuldig hebben gemaakt aan witwassen, betrokkenheid bij georganiseerde criminaliteit en het opzetten van postbusfirma’s om publieke gelden weg te sluizen.

Tegenstanders vroegen zich openlijk af hoe hij zo plotseling heeft kunnen verdwijnen, terwijl er al een corruptieonderzoek naar hem liep. En hoewel president Peña Nieto in 2012 een nieuwe generatie PRI-leiders aankondigde, werden ook collega gouverneurs Roberto Borge (Quintana Roo) en Cesar Duarte (Chihuahua) in verband gebracht met corruptie. Critici bestemden deze verwikkelingen als ‘business as usual’. Maar al te vaak bleken Mexicaanse gouverneurs verdacht snel rijk te worden door contracten en banen toe te schuiven aan vrienden en partijgenoten. Onderzoek van nieuwswebsite Animal Politico bracht tientallen contracten aan het licht, waar niets was geleverd maar wel facturen waren betaald.  

bron: NRC (Milo van Bokkum), NOS, Los Angeles Times (Patrick J. McDonnell)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *