Medische fraude Baltimore met dodelijke slachtoffers

Medische fraude Baltimore Chikvashvili

dr. Rafael Chikvashvili

De oprichter en directeur van Alpha Diagnostics in Baltimore werd medio augustus 2016 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. Niet alleen lichtte Rafael Chikvashvili Medicare en Medicaid voor miljoenen op, hij was ook verantwoordelijk voor zeker twee sterfgevallen. Doordat röntgenfoto’s vaak niet door radiologen werden bekeken, bleef de slechte hartconditie van twee oudere patiënten onopgemerkt. De ene had direct opgenomen moeten worden, de andere had de zware operatie niet aangekund.

Chikvashvili (1947) richtte Alpha Diagnostics op in 1993 en verrichtte diagnostische onderzoeken op locatie, met name in verzorgingstehuizen voor ouderen. De verzekeringsfraude kwam in 2013 aan het licht, waarna de FBI een uitgebreid onderzoek begon. Er bleek vaak sprake van ondeugdelijke radiologieverslagen, die niet bekeken waren door een gediplomeerde arts maar door personeel zonder diploma. Zo kwam men ook de sterfgevallen op het spoor, die te wijten waren aan slecht of verkeerd geïnterpreteerde röntgenfoto’s. Waar fraudezaken in de Amerikaanse gezondheidszorg veelal draaien om kosten voor procedures of ingrepen die niet nodig waren, kregen de patiënten in deze gevallen niet de hulp die ze echt nodig hadden. 

De fraude zou hebben plaats gevonden sinds 1997. Mede gelet op de vaak hoge(re) leeftijd van de bewoners van de verzorgingstehuizen vielen sterfgevallen minder snel op, maar was ook moeilijk te achterhalen hoeveel patiënten slachtoffer zijn geworden van de werkwijze van Alpha Diagnostics. Zelf was Chikvashvili ook geen gediplomeerd arts; hij had een doctorstitel in de wiskunde behaald aan de universiteit van Tbilisi in Georgië, voordat hij in 1976 emigreerde naar de VS. Zijn kompaan Timothy Emeigh had wel de juiste papieren als radioloog, maar bekende dat de kostendeclaraties voor de verzekeringsmaatschappijen vaker niet dan wel klopten. Hij kreeg een celstraf van 4 jaar.

Voor de twee sterfgevallen had Chikvashvili al twee keer levenslang kunnen krijgen, aangevuld met 30 jaar voor de verzekeringsfraude van zo’n 7,5 miljoen dollar. Over een geldboete en een terug te betalen bedrag zou later een beslissing worden genomen.  

bron: Het Nieuwsblad (Guy Stevens), The Baltimore Sun (Sarah Gantz, Andrea K. McDaniels), FBI,  Baltimore Jewish Times (Barbara Pash)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *