Medewerkers DePuy in Griekenland aangeklaagd

In Griekenland werd medio februari 2013 aangekondigd dat 5 medewerkers van DePuy (onderdeel van Johnson & Johnson) worden aangeklaagd voor omkoping. Ze zouden doctoren tussen 1998 en 2006 zo’n 16 miljoen euro hebben betaald om ze er toe over te halen orthopedische hulpmiddelen van hun bedrijf te gebruiken. Ook 8 orthopedische specialisten worden beschuldigd. In hun geval betreft het het aannemen van steekpenningen en witwassen.

DePuy logoIn 2011 trof Johnson & Johnson in deze zaak een schikking van ruim 20 miljoen dollar met Justitie in de VS om strafvervolging af te kopen en van bijna 50 miljoen met de SEC in een civiele zaak. In het Verenigd Koninkrijk werd DePuy International Limited veroordeeld tot een boete van 4,8 miljoen pond.
In 2010 werd voormalig marketingmanager Robert John Dougall in Londen al veroordeeld tot 12 maanden cel voor omkoping van Griekse artsen voor een bedrag van 4,5 miljoen pond. Volgens het Serious Fraud Office (SFO) regelde Dougall de ‘incentives’ via tussenpersonen en buitenlandse rekeningen tussen 2002 en 2005.

Twee andere fabrikanten van medische hulpmiddelen kwamen in 2012 tot schikkingen in vergelijkbare zaken. Het Engelse Smith & Nephew kocht Griekse doctoren in publieke ziekenhuizen meer dan 10 jaar lang om en betaalde een boete van 22 miljoen dollar voor deze overtredingen. Het Amerikaanse Biomet Inc. betaalde een boete van bijna 23 miljoen dollar voor het jarenlang omkopen van specialisten in Argentinië, Brazilië en China.

lees het hele artikel op The FCPA Blog (Richard L. Cassin)

Reacties zijn gesloten.