‘Mede-eigenaar’ Facebook verdwijnt zonder enkelband

De man die claimde mede-eigenaar van Facebook te zijn, verdween begin maart 2015 van de radar. Paul Ceglia was op borgtocht vrijgelaten, maar droeg wel een enkelband. Toen men geen telefonisch contact met hem kreeg, bezocht de politie zijn huis ten zuiden van Buffalo (NY). Daar troffen ze niemand aan. De enkelband hing aan een stok een het plafond, waar een mechaniek ervoor zorgde dat hij zo nu en dan bewoog. Ceglia en zijn vrouw en hun twee zoons waren vertrokken, terwijl hij in mei voor zou moeten komen.

Paul Ceglia, vermeend mede-eigenaar Facebook

Facebookpagina Paul Ceglia

In 2010 spande Ceglia een rechtszaak aan tegen Zuckerberg, de oprichter en huidige CEO van Facebook, dat ruim 200 miljard dollar waard zou zijn. In 2003 zou Zuckerberg een contract hebben ondertekend, waarin 50% van het bedrijf aan Ceglia toekomt. De bedenker van Facebook heeft vanaf het begin gesteld dat het een vervalst contract betreft. De handtekening zou afkomstig zijn van een contract dat Zuckerberg – toen net begonnen aan Harvard –  destijds tekende voor het verrichten van programmeerwerk aan de website StreetFax van Ceglia. Diens advocaten beschuldigden Facebook ervan dat zij het vervalste document zelf op een computer van Ceglia hebben gezet. Diverse andere advocaten gaven eerder de zaak terug; het kantoor Lippes Mathias Wexler Friedman deed dat, nadat eigen onderzoek had uitgewezen dat het contract gefabriceerd was.

In oktober 2012 werd Ceglia gearresteerd op verdenking van valsheid in geschrift. In 2014 wees een federale rechter zijn zaak tegen Zuckerberg af, omdat er met het betreffende contract was geknoeid, evenals met een aantal mailberichten die Ceglia aandroeg. 
Facebook begon daarna een zaak tegen de advocatenkantoren DLA Pipers, het eerder genoemde Lippes Mathias Wexler Friedman en Milberg LLC, omdat die op de hoogte zouden zijn geweest van het ondeugdelijke bewijsmateriaal. DLA Piper – dat slechts 78 dagen aan de zaak werkte, voordat ze die teruggaven – zou daarvan schriftelijk in kennis zijn gesteld door het kantoor Kasowitz Benson Torres & Friedman, alwaar de vervalsing van het contract uit 2003 eveneens was ontdekt. 

Bloomberg (Bob Van Voris), Business Insider (Madeline Stone), Forbes (Daniel Fisher), AllThingsD (Liz Gannes), Wikipedia

Reacties zijn gesloten.