Massale fraude in werkgelegenheidsprogramma India

National Rural Employment Guarantee Act Onderzoek door Bloomberg News bracht begin april 2013 aan het licht dat in India voor ruim 10 miljard dollar is gefraudeerd met het grootste werkgelegenheids-programma ter wereld. Lieden als dorpsoudsten en district-bestuurders gebruikten niet-bestaande werklui, verzonnen projecten en te hoge rekeningen om zichzelf te verrijken. Het maakte eens te meer duidelijk hoe armoedebestrijding in India heeft te lijden onder corruptie bij voedselhulp aan kinderen, de distributie van graan en schuldverlichting voor arme boeren.

Het programma is gebaseerd op de Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act uit 2006 en is één van de belangrijkste speerpunten van de regering van premier Manmohan Singh.  Met een budget van 33 miljard dollar is het bedoeld om de allerarmsten op het platteland van India te behoeden voor de hongerdood en garandeert het 100 dagen (ongeschoold) werk per jaar aan infrastructurele projecten. Zo’n 30% van de 168 miljoen huishoudens op het platteland hebben zo sinds 2008 wat kunnen verdienen.

Alleen al in één district van Jharkhand, vlakbij de grens met Bangladesh, onderzoekt de politie meer dan 2.000 gevallen van corruptie in zo’n 100 projecten. Volgens Nishikant Dubey, parlementslid voor het district in New Delhi, is minstens 60% van alle uitgaven onder het programma in Jharkhand verdonkeremaand; het gaat dan om zeker 115 miljoen dollar in 1 jaar.

NREGA project

NREGA project

Betrokkenen die door de politie zijn ondervraagd en in het onderzoek door Bloomberg News zijn geïnterviewd ontkennen de aantijgingen of bagatelliseren ze. Ze zouden valse identiteiten gebruikt hebben om loon te incasseren voor projecten die nooit werden uitgevoerd. Nog geen 60% van de arbeidsinzet zou terug zijn te vinden in onderzoekscijfers van Princeton University en de Paris School of Economics. Ander onderzoek, waaraan Raghav Gaiha meewerkte,  wees uit dat tussen maart 2011 en maart 2012 slechts 20% van de geplande projecten werd voltooid. Dit cijfer zou nog nooit boven de 51% zijn gekomen. Gaiha onderzocht projecten in zo’n 35 plaatsen in 4 staten voor zijn nieuwe boek “Battling Corruption: Has NREGA Reached India’s Rural Poor?”.

lees het hele artikel bij Bloomberg News (Andrew MacAskill, Unni Krishnan, Tushar Dhara)

Reacties zijn gesloten.